FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OTKRIVEN PRIRODAN NAČIN RAZGRADNJE TVARI KOJE ZAGAĐUJU OKOLIŠ

ZAGREB/WEST LAFAYETTE, Ind, 7. studenoga (Hina) - Neškodljiv i prirodan način razgradnje PCB-a, opasnih kemikalija koje zagađuju okoliš, sad nam je nadohvat ruke, najavljuju znanstvenici sa sveučilišta Purdue i sveučilišta British Columbia.
ZAGREB/WEST LAFAYETTE, Ind, 7. studenoga (Hina) - Neškodljiv i prirodan način razgradnje PCB-a, opasnih kemikalija koje zagađuju okoliš, sad nam je nadohvat ruke, najavljuju znanstvenici sa sveučilišta Purdue i sveučilišta British Columbia. #L# Skupina znanstvenika otkrila je ključnu prepreku zbog koje mikroorganizmi ne razgrađuju poliklorin bifenile ili PCB, ističe se u priopćenju sveučilišta Purdue. Poliklorin bifenili su trajne i potencijalno vrlo opasne industrijske kemikalije prisutne u okolišu, a ovo bi otkriće moglo znanstvenike poučiti kako navesti mikroorganizme da razgrađuju PCB na ekološki siguran način. "Izdvojili smo jednu od glavnih prepreka uklanjanju PCB-a na prirodan način", kaže Jeffrey T. Bolin, profesor biologije i član Centra za strukturalnu biologiju Markey pri sveučilištu Purdue, te Centra za istraživanje raka. PCB su se proizvodili i koristili u industriji sve dok šezdesetih i sedamdesetih godina nije otkriveno da su otrovni za životinje. Masovna trovanja u to vrijeme bila su rezultat kontaminacije hrane s PCB-om. PCB se više ne proizvode u Americi, no njihova otpornost još je problem u cijelome svijetu, jer nijedna od dosadašnjih metoda za uklanjanje PCB-a iz okoliša nije bila uspješna. Naprotiv, neke od njih rezultirale su nastajanjem novih toksina, npr. dioksina. "Cijela je Zemlja zagađena s PCB-om", kaže Bolin. "Ima ih u tlu, pa i u arktičkom ledu. Akumuliraju se u organizmima od baze prema vrhu hranidbenog lanca, posebno u vodenom okolišu. Zato organizmi koji se hrane ribom - a tu pripadaju i ljudi - mogu apsorbirati velike količine PCB." Brojne štetne kemikalije u okolišu razgrađuju se na bezopasne produkte prirodnim putem, tj. djelovanjem mikroorganizama. Kod PCB-a to nije slučaj, jer njihov okus ne odgovara bakterijama i gljivicama. "Molekule PCB-a vrlo su slične nekim organskim molekulama kojima se neke bakterije hrane", kaže Bolin. "No zbog mnoštva malih razlika, bakterije ne mogu potpuno probaviti PCB. Kad bi mogle - najveći svjetski problem zagađenosti bio bi riješen. Zato smo se pitali: kako poboljšati sposobnost bakterija da probave PCB?" Tražeći odgovor na pitanje znanstvenici su usvojili dvostruku strategiju: prvo, otkriti u kojem segmentu probave bakterije imaju poteškoća sa probavljanjem PCB-a; drugo, uzgojiti bakterije poboljšanih svojstava u tom segmentu. "Proces probave sastoji se od niza lančanih kemijskih reakcija. Ako bakterija ne može premostiti samo jedan korak u tom lancu - probave nema", kaže Bolin. "Mi smo izolirali jedan takav problematičan korak." To je omogućilo znanstvenicima da se fokusiraju na poboljšanje svojstava bakterija za borbu protiv PCB. Bolin i njegov kolega Lindsay Eltis misle da mikroorganizmi mogu "naučiti" konzumirati PCB. "Vrsta će se prilagoditi novom okolišu za nekoliko generacija", kaže Eltis, profesor mikrobiologije i biokemije na sveučilištu British Columbia. "Kod bakterija novu generaciju možemo dobiti svakih nekoliko minuta, u prikladnim laboratorijskim uvjetima. Nadamo se da ćemo uspjeti izabrati vrstu bakterija kojoj su PCB bar malo ukusni. Zatim bismo morali popravljati to svojstvo, sve dok ne dobijemo generaciju kojoj će PCB biti dovoljno ukusni da ih koristi kao izvor hrane." Uspiju li znanstvenici, to će značiti da bi PCB mogao nestati iz okoliša. Međutim, Eltis naglašava da je pred njima još velik posao. (Hina) ljv dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙