KARLOVAC, 4. studenoga (Hina) - Samo deset posto velikih i 30 posto malih proizvođača mlijeka Karlovačke mljekare KIM trebaju strahovati za pad otkupne cijene mlijeka zbog primjene novih kriterija kakvoće, a za njih KIM tijekom
studenoga i prosinca priprema osposobljavanje za kvalitetnu i higijensku proizvodnju po standardima Europske unije, doznaje se od voditelj službe otkupa u KIM- u Antuna Radenčića.
KARLOVAC, 4. studenoga (Hina) - Samo deset posto velikih i 30 posto
malih proizvođača mlijeka Karlovačke mljekare KIM trebaju
strahovati za pad otkupne cijene mlijeka zbog primjene novih
kriterija kakvoće, a za njih KIM tijekom studenoga i prosinca
priprema osposobljavanje za kvalitetnu i higijensku proizvodnju po
standardima Europske unije, doznaje se od voditelj službe otkupa u
KIM- u Antuna Radenčića. #L#
Budući da mljekare pri obračunavanju otkupne cijene mlijeka od 1.
studenoga ove godine koriste četiri, a ne kao do sada dva kriterija
o kakvoći svježeg sirovog mlijeka, dio kooperanata strahuje da će
pasti otkupne cijene mlijeka.
S obzirom na probnu fazu obračuna od kolovoza ove godine, Radenčić
smatra da se pada cijene treba pribojavati svega 10 posto velikih
proizvođača i 30 posto malih proizvođača mlijeka za KIM i to do
najviše 20 posto niže cijene.
KIM otkupljuje dnevno između 55.000 i 60.000 litara mlijeka od oko
tri tisuće domaćinstava. Antun Radenčić pojašnjava da se po novome
prvenstveno gleda na udio proteina u mlijeku, pa tek onda na
postotak mliječne masti, što je do sada bio najvažniji kriterij
ocjene kvalitete. Ostala dva kriterija su ukupan broj somatskih
stanica i ukupan broj bakterija koji ne smiju prelaziti propisane
granice jer u tom slučaju obaraju cijenu. Ako netko uz državne
poticaje dobiva oko tri kune po litri proizvedenog mlijeka, nije mu
svejedno hoće li dobivati 60 lipa manje. Pogotovo ako je riječ o
velikim proizvođačima s oko 100.000 litara mlijeka godišnje, jer mu
zarada može biti čak 60.000 kuna manja, rekao je Radenčić.
Izobrazba sabirača mlijeka, vozača cisterni za prijevoz mlijeka i
proizvođača mlijeka za KIM proveo je u kolovozu tim Središnjeg
laboratorija za kontrolu mlijeka iz Križevaca. Tijekom studenog i
prosinca tehnolozi KIM-a pokušat će dodatno osposobiti one
proizvođače mlijeka koji imaju nedovoljno kvalitetno mlijeko da
proizvode kvalitetnije i higijenskije.
Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka jedinstven je za cijelu
Hrvatsku, a svrha mu je da se uskladi kvaliteta i higijena mlijeka
sa standardima Europske unije. Tim standardima je točno propisan
protokol uzimanja uzoraka mlijeka na sabiralištima, njihovom
označavanju, držanju, transportu i slično, kroz 21 preciznu uputu,
a to vodi novom vrednovanju kroz otkupnu cijenu i samim tim
poboljšanju kvalitete mlijeka.
(Hina) vh ds