WASHINGTON, 27. listopada (Hina/Reuters) - Već nakon tri tjedna zdrave prehrane i svakodnevne tjelovježbe znatno se smanjuje opasnost od pojave srčanih bolesti jer se snižavaju krvni tlak i razina kolesterola, piše novi broj časopisa
"Circulation".
WASHINGTON, 27. listopada (Hina/Reuters) - Već nakon tri tjedna
zdrave prehrane i svakodnevne tjelovježbe znatno se smanjuje
opasnost od pojave srčanih bolesti jer se snižavaju krvni tlak i
razina kolesterola, piše novi broj časopisa "Circulation". #L#
Jedanaest gojaznih muškaraca koji su odlučili tri tjedna jesti
hranu siromašnu masnoćama, ali bogatu vlaknima, voćem i povrćem,
nisu izgubili mnogo na tjelesnoj težini, ali su zato uspjeli
sniziti krvni tlak. Muškarci su, uz zdravu prehranu, svakodnevno
simulirali malo bržu šetnju.
"Ovo je prvo istraživanje kojim je dokazano da ovakva vrsta
prehrane i tjelovježbe vrlo brzo može smanjiti količinu oksidansa i
sniziti krvni tlak te poboljšati stanje s obzirom na čimbenike koji
utječu na pojavu kroničnih bolesti", smatra voditelj istraživanja
R. James Barnard, profesor fiziologije na Sveučilištu Kalifornija
u Los Angelesu.
Tijekom ta tri tjedna ispitanici su trošili manje od 10 posto
kalorija iz masti, 15 do 20 posto kalorija dobivali su u obliku
bjelančevina, a 70 do 75 posto kalorija iz integralnih žitarica,
voća i povrća. Pri tome su mogli jesti kruha, tjestenine, voća i
povrća koliko su god željeli.
Osim toga, ispitanici su svakodnevno 45 do 60 minuta hodali po
pokretnoj traci.
Znanstvenici su na početku i na kraju pokusa ispitivali količinu
kolesterola, glukoze i inzulina u krvi te krvni tlak i količinu
dušičnog oksida. Nastojali su pronaći i tzv. "slobodne radikale"
koji oštećuju stijenke žila i izazivaju bolesti srca.
Dušični oksid opušta krvne žile i snižava krvni tlak, a veće
količine dušičnog oksida mogu spriječiti začepljenje arterija.
Kod sedmorice muškaraca koji su na početku ispitivanja imali visoki
krvni tlak, nakon samo tri tjedna izmjeren je normalni tlak.
Ispitanici su u prosjeku smanjili razinu kolesterola u krvi za 19
posto, snizili krvni tlak za 14 posto te smanjili količinu
slobodnih radikala za 28 posto. Razina inzulina spuštena je za 46
posto, a razina glukoze za 7 posto.
(Hina) rug dgk