ZAGREB, 10. listopada (Hina) - Nakon što je u živežnim namirnicama kao što su pečeni krumpirići ili čips pronađen akrilamid koji uzrokuje rak, drezdenski su znanstvenici dokazali da u pekarskim i mliječnim proizvodima postoja znatna
količina još jedne strane tvari - karboksilmetil-lizina (CML), piše njemački tjednik Der Spiegel.
ZAGREB, 10. listopada (Hina) - Nakon što je u živežnim namirnicama
kao što su pečeni krumpirići ili čips pronađen akrilamid koji
uzrokuje rak, drezdenski su znanstvenici dokazali da u pekarskim i
mliječnim proizvodima postoja znatna količina još jedne strane
tvari - karboksilmetil-lizina (CML), piše njemački tjednik Der
Spiegel.#L#
Kemičari koji se bave ispitivanjima prehrambenih proizvoda na
Sveučilištu u Erlangen-Nuernbergu, pronašli su CML i u mlijeku za
bebe, kao i prahu za njegovo spravljanje, koji se prodaju u
trgovinama.
CML, jedan od proizvoda aminokiseline lizin, može utjecati na
upalne procese u tijelu.
Osim toga, dovodi ga se u vezu s dijabetesom i određenim smetnjama u
funkcioniranju bubrega, za koje je specifičan povišen sadržaj CML-
a u tkivu.
"Nije isključena njegova povezanost s uzimanjem hrane", utvrdili
su drezdenski znanstvenici nakon pokusa na štakorima, kod kojih je
CML u bubrezima životinja bio jako povišen.
Znanstvenici navode kako se CML stvara pri zagrijavanju živežnih
namirnica, a kako se taj problem može izbjeći još je, prema
dosadašnjim saznanjima, nejasno.
Nuernberški znanstvenici potaknuli su proizvođače mlijeka za bebe
da svoje postupke brižljivo ispitaju.
"Nije poznato koliko je CML štetan, ali u svakom slučaju riječ je o
umjetnom proizvodu, kojeg u majčinom mlijeku nema", tvrde
znanstvenici.
(Hina) kt dv