ZAGREB, 8. listopada (Hina) - Povremeno uživanje u vinu ili pivu možda smanjuje vrijednosti šećera u krvi zdravog čovjeka, tvrde britanski znanstvenici.
ZAGREB, 8. listopada (Hina) - Povremeno uživanje u vinu ili pivu
možda smanjuje vrijednosti šećera u krvi zdravog čovjeka, tvrde
britanski znanstvenici.#L#
Žene koje konzumiraju uglavnom umjerene količine alkohola imaju
nižu razinu šećera u krvi, izvijestili su britanski znanstvenici u
stručnom časopisu "European Journal of Clinical Nutrition".
Je li riječ o izravnom djelovanju alkohola, ili na često zdraviji
stil života - posebno onih koji piju vino - znanstvenici još uvijek
ne mogu tvrditi sa sigurnošću.
Medicinari oko N.J. Warweham sa Sveučilišta u Cambridgeu koristili
su podatke dobivene na više od 6400 dobrovoljaca u dobi od 40 do 75
godina, koji su u jednoj studiji dali iscrpne podatke o svom
zdravstvenom stanju i životnom stilu.
Osim toga, ispitivali su i vrijednosti šećera u krvi sudionika.
Svaki oblik uživanja u alkoholu kod žena je pokazivao, neovisno o
tjelesnoj težini, niže vrijednosti šećera, utvrdili su
znanstvenici. Kod muškaraca su, na žalost, kod vinopija utvrđeni
suprotni rezultati.
(Hina) kt dv