PARIZ, 29. rujna (Hina/AFP) - Knjiga američkog novinara Corbyja Kummera "The Pleasures of Slow Food" (Užici "spore hrane") bit će objavljena u Francuskoj i SAD-u, te predstavljena na salonu u Torinu krajem listopada.
PARIZ, 29. rujna (Hina/AFP) - Knjiga američkog novinara Corbyja
Kummera "The Pleasures of Slow Food" (Užici "spore hrane") bit će
objavljena u Francuskoj i SAD-u, te predstavljena na salonu u
Torinu krajem listopada. #L#
Knjiga će ljubiteljima autentičnih okusa omogućiti da se upoznaju s
ovim "ekogastronomskim" pokretom. "Slow Food" je nastao 1986. u
Italiji u okviru alternativnih pokreta Carla Petrinija,
gastronomskog novinara, i njegovih prijatelja koji su se
suprotstavili "ponižavajućim učincima industrije i kulture 'brze
hrane' koje ujednačavaju ukuse".
Pokret je usvojio "manifest ukusa" i logo puža, a danas broji 65.000
sljedbenika u cijelom svijetu, koji zagovaraju moto "polagane
ishrane".
"Pokret koji je na početku bio samo gastronomski sada postaje
ekogastronomski, kako bi buduće generacije mogle okusiti iste
proizvode", izjavio je Jean Lheritier, predstavnik za Francusku.
Najvažnija načela pokreta su širenje svijesti i znanja o okusu i
prehrambenoj kulturi, očuvanje raznolikosti prehrambenih
kultura, obrta i običaja, zaštita povijesne i umjetničke baštine te
mjesta za uživanje u jelu (kavana, gostionica itd.).
Zagovornici "spore ishrane" okupljaju se u lokalnim i regionalnim
zajednicama kako bi podržavali proizvodnju i trgovinu proizvodima
koji su u opasnosti od nestanka. Njihove aktivnosti, primjerice,
obuhvaćaju borbu za očuvanje sireva od svježeg mlijeka, kozje šunke
iz Lombardije ili crvenih marelica iz francuske pokrajine
Roussillon. Jedini je uvjet da proizvodnja bude gospodarski
održiva.
Salon u Torinu okupit će 30 zemalja, 500 izlagača, gotovo 20.000
četvornih metara tržišta u Italiji i svijetu te 300 laboratorija
koji će predstaviti različite proizvode te vinoteku s 2500 imena.
Za one koji ne mogu doći na Salon, Kummerova knjiga objašnjava
organizaciju pokreta i njegove predstavnike od Italije do Vermonta
(SAD) i od Francuske do Portugala te nudi recepte osmišljene u
glavama svjetski poznatih kuhara.
Iako tvrde da je ime odabrano slučajno, francuska rock grupa
Astonvilla nazvala je jednu od pjesama sa svojeg posljednjeg albuma
"Strange" baš "Slow Food". Voditelj grupe Doc Muller je također
veliki sladokusac, potvrdio je vrhunski kuhar Pierre Gagnaire. Za
Doc Mullera, to ime "pokazuje privrženost francuskoj kulturi" i
gastronomiji koja je "temelj francuske baštine". Pierre Gagnaire
je, pak, oduševljen što postoje mladi ljudi koji su "brzinu i svijet
u kojem se proždire" zamijenili "toplom i usporenom ishranom".
(Hina) pgo bnš