FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

KNJIGA I SALON ZA UPOZNAVANJE "SPORE HRANE"

PARIZ, 29. rujna (Hina/AFP) - Knjiga američkog novinara Corbyja Kummera "The Pleasures of Slow Food" (Užici "spore hrane") bit će objavljena u Francuskoj i SAD-u, te predstavljena na salonu u Torinu krajem listopada.
PARIZ, 29. rujna (Hina/AFP) - Knjiga američkog novinara Corbyja Kummera "The Pleasures of Slow Food" (Užici "spore hrane") bit će objavljena u Francuskoj i SAD-u, te predstavljena na salonu u Torinu krajem listopada. #L# Knjiga će ljubiteljima autentičnih okusa omogućiti da se upoznaju s ovim "ekogastronomskim" pokretom. "Slow Food" je nastao 1986. u Italiji u okviru alternativnih pokreta Carla Petrinija, gastronomskog novinara, i njegovih prijatelja koji su se suprotstavili "ponižavajućim učincima industrije i kulture 'brze hrane' koje ujednačavaju ukuse". Pokret je usvojio "manifest ukusa" i logo puža, a danas broji 65.000 sljedbenika u cijelom svijetu, koji zagovaraju moto "polagane ishrane". "Pokret koji je na početku bio samo gastronomski sada postaje ekogastronomski, kako bi buduće generacije mogle okusiti iste proizvode", izjavio je Jean Lheritier, predstavnik za Francusku. Najvažnija načela pokreta su širenje svijesti i znanja o okusu i prehrambenoj kulturi, očuvanje raznolikosti prehrambenih kultura, obrta i običaja, zaštita povijesne i umjetničke baštine te mjesta za uživanje u jelu (kavana, gostionica itd.). Zagovornici "spore ishrane" okupljaju se u lokalnim i regionalnim zajednicama kako bi podržavali proizvodnju i trgovinu proizvodima koji su u opasnosti od nestanka. Njihove aktivnosti, primjerice, obuhvaćaju borbu za očuvanje sireva od svježeg mlijeka, kozje šunke iz Lombardije ili crvenih marelica iz francuske pokrajine Roussillon. Jedini je uvjet da proizvodnja bude gospodarski održiva. Salon u Torinu okupit će 30 zemalja, 500 izlagača, gotovo 20.000 četvornih metara tržišta u Italiji i svijetu te 300 laboratorija koji će predstaviti različite proizvode te vinoteku s 2500 imena. Za one koji ne mogu doći na Salon, Kummerova knjiga objašnjava organizaciju pokreta i njegove predstavnike od Italije do Vermonta (SAD) i od Francuske do Portugala te nudi recepte osmišljene u glavama svjetski poznatih kuhara. Iako tvrde da je ime odabrano slučajno, francuska rock grupa Astonvilla nazvala je jednu od pjesama sa svojeg posljednjeg albuma "Strange" baš "Slow Food". Voditelj grupe Doc Muller je također veliki sladokusac, potvrdio je vrhunski kuhar Pierre Gagnaire. Za Doc Mullera, to ime "pokazuje privrženost francuskoj kulturi" i gastronomiji koja je "temelj francuske baštine". Pierre Gagnaire je, pak, oduševljen što postoje mladi ljudi koji su "brzinu i svijet u kojem se proždire" zamijenili "toplom i usporenom ishranom". (Hina) pgo bnš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙