MONTREAL, 1. rujna (Hina/AFP) - Kao što je maslinovo ulje zdrav i prirodni sastojak mediteranske, a umak od soje azijske kuhinje, tako proizvođači javorovog sirupa reklamiraju taj tipično kanadski proizvod kao novu hranu "dobru za
zdravlje".
MONTREAL, 1. rujna (Hina/AFP) - Kao što je maslinovo ulje zdrav i
prirodni sastojak mediteranske, a umak od soje azijske kuhinje,
tako proizvođači javorovog sirupa reklamiraju taj tipično kanadski
proizvod kao novu hranu "dobru za zdravlje". #L#
"Javorov sirup je prirodni proizvod, bogat mineralima i zdraviji od
običnog šećera. Uz to daje poseban okus", naglašava David Alain,
direktor "Poslastice od javora", trgovačke marke koju je lansirala
udruga uzgajivača javora u Quebecu.
U trgovini-bistrou koji je ovog ljeta otvoren u Montrealu sve
jestivo je od javora, ili točnije, na bazi gustog i slatkog sirupa
koji se dobij od tog stabla.
Salate su začinjene javorovim octom, pizza je začinjena javorom,
piletina je marinirana u javoru, luk je karameliziran javorom, a
sladoled i čokolada su zaslađeni javorom ili ukrašeni hrskavim
javorovim košticama. Čak i čaj ima okus javora. U bistrou se nudi i
vino od javorovog sirupa.
Kupci pokazuju izrazito zanimanje za zdravu i tzv. biološku hranu,
pa su kanadski proizvođači u tome vidjeli svoju priliku. Već
nekoliko godina nude rafinirane proizvode i nove recepte te šire
poslovanje na Europu i Aziju.
Postoji dobar razlog zbog kojeg se javorov list nalazi na kanadskoj
zastavi: u Kanadi, i to uglavnom u Quebecu, odvija se 85 posto
svjetske proizvodnje, a jedini konkurent su im Sjedinjene Američke
Države. Prema podacima kanadskog Ministarstva poljoprivrede, u
manje od deset godina, izvoz javorovog sirupa se s 22 povećao na 64
milijuna američkih dolara.
"Javorov sirup nije bio dovoljno priznat, trebalo je pokazati da ga
se može upotrebljavati i izvan tradicionalne kuhinje", naglasio je
David Alain.
(Hina) abj bnš