WASHINGTON, 4. rujna (Hina/Reuters) - Prehrana bogata bijelim kruhom, rafiniranom rižom i krumpirom izlaže žene 57 posto većem riziku, odnosno mogućnosti da obole od raka gušterače, posebice ako su predebele i malo vježbaju, navodi se
u istraživanju objavljenom u najnovijem broju lista američkog Nacionalnog instituta za rak.
WASHINGTON, 4. rujna (Hina/Reuters) - Prehrana bogata bijelim
kruhom, rafiniranom rižom i krumpirom izlaže žene 57 posto većem
riziku, odnosno mogućnosti da obole od raka gušterače, posebice ako
su predebele i malo vježbaju, navodi se u istraživanju objavljenom
u najnovijem broju lista američkog Nacionalnog instituta za rak.
#L#
To otkriće povezuje se s istraživanjem koje pronalazi vezu između
prehrane "junk foodom" i viših rizika obolijevanja od nekih vrsta
tumora. Pušenje je, dosad, bilo jedini poznati rizični faktor za
obolijevanje od raka gušterače, od kojega godišnje u SAD-u umre 30
tisuća osoba.
Istraživači smatraju da se rizik može smanjiti poduzimanjem
jednostavnih koraka poput zamjene krumpira i riže povrćem koje
sadrži manje škroba, poput brokule, i dodavanja voća u prehranu.
Voditelj istraživanja dr. Charles Fuchs kazao je kako je kod
predebelih žena koje se malo kreću, rizik obolijevanja od raka
gušterače 2,5 puta veći. Istraživači pretpostavljaju, dodao je, da
ti faktori te prehrana bogata šećerom podižu razinu inzulina.
Naime, istraživanja provedena u laboratoriju pokazala su da
inzulin potiče rast stanica raka gušterače.
Istraživači vjeruju da prehrana i način života mogu uzrokovati do
trećine svih tumora. Tako je dokazana veza između raka pluća i
pušenja, a prehrana bogata nekim mastima i crvenim mesom povezuje
se s rakom debelog crijeva i dojke.
U studiji su korišteni podaci iz studije o zdravlju medicinskih
sestara, u kojoj je 89 tisuća američkih sestara pažljivo bilježilo
svoje prehrambene i druge navike.
(Hina) nz dgk