FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KAVI OTKRIVEN UZROČNIK RAKA

BERLIN, 27. kolovoza (Hina/Reuters) - Njemački znanstvenici otkrili su u kavi tragove akrilamida, tvari koja uzrokuje rak, no u manjim koncentracijama nego u masnoj hrani poput prženih krumpirića i kruha.
BERLIN, 27. kolovoza (Hina/Reuters) - Njemački znanstvenici otkrili su u kavi tragove akrilamida, tvari koja uzrokuje rak, no u manjim koncentracijama nego u masnoj hrani poput prženih krumpirića i kruha. #L# Istraživači njemačkog ekološkog časopisa "Oeko-Test" pronašli su akrilamid u sve 24 vrste pržene kave i u sedam vrsta espresso kave koje su ispitali. "Već smo prije znali da u kavi ima akrilamida, no željeli smo ustanoviti koliko ga dospije u kuhanu kavu", izjavila je urednica časopisa Hella Andersen. Iako ga u zrncima kave ima mnogo više, istraživanje je potvrdilo prisutnost te kancerogene tvari i u kuhanoj kavi. Čelnik njemačke Udruge proizvođača kave Winfried Tigges rekao je da akrilamida nema u sirovoj kavi, nego se pojavljuje pri prženju. Proizvođači, dodao je, razmatraju načine proizvodnje kave bez te štetne supstance. Švedski su znanstvenici već prije otkrili da akrilamid nastaje pri pečenju ili prženju, ali ne i kuhanju, hrane bogate ugljikohidratima poput riže, krumpira i žitarica. Međunarodni stručnjaci upozoravaju da akrilamid, koji dokazano uzrokuje rak kod životinja, može tu malignu bolest uzrokovati i kod ljudi, no bez dodatnih testova nisu dali nikakve preporuke za ljudsku prehranu. Svjetska zdravstvena organizacija ipak preporučuje raznovrsnu prehranu te smanjenje konzumiranja pečene i masne hrane. (Hina) bcav dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙