BERLIN, 27. kolovoza (Hina/Reuters) - Njemački znanstvenici otkrili su u kavi tragove akrilamida, tvari koja uzrokuje rak, no u manjim koncentracijama nego u masnoj hrani poput prženih krumpirića i kruha.
BERLIN, 27. kolovoza (Hina/Reuters) - Njemački znanstvenici
otkrili su u kavi tragove akrilamida, tvari koja uzrokuje rak, no u
manjim koncentracijama nego u masnoj hrani poput prženih
krumpirića i kruha. #L#
Istraživači njemačkog ekološkog časopisa "Oeko-Test" pronašli su
akrilamid u sve 24 vrste pržene kave i u sedam vrsta espresso kave
koje su ispitali.
"Već smo prije znali da u kavi ima akrilamida, no željeli smo
ustanoviti koliko ga dospije u kuhanu kavu", izjavila je urednica
časopisa Hella Andersen.
Iako ga u zrncima kave ima mnogo više, istraživanje je potvrdilo
prisutnost te kancerogene tvari i u kuhanoj kavi.
Čelnik njemačke Udruge proizvođača kave Winfried Tigges rekao je da
akrilamida nema u sirovoj kavi, nego se pojavljuje pri prženju.
Proizvođači, dodao je, razmatraju načine proizvodnje kave bez te
štetne supstance.
Švedski su znanstvenici već prije otkrili da akrilamid nastaje pri
pečenju ili prženju, ali ne i kuhanju, hrane bogate
ugljikohidratima poput riže, krumpira i žitarica.
Međunarodni stručnjaci upozoravaju da akrilamid, koji dokazano
uzrokuje rak kod životinja, može tu malignu bolest uzrokovati i kod
ljudi, no bez dodatnih testova nisu dali nikakve preporuke za
ljudsku prehranu.
Svjetska zdravstvena organizacija ipak preporučuje raznovrsnu
prehranu te smanjenje konzumiranja pečene i masne hrane.
(Hina) bcav dgk