FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GENETSKI MODIFICIRANI MIŠ SIGURAN OD PRETILOSTI

MADISON/ZAGREB, 15. kolovoza (Hina) - Odstranjivanjem gena znanstvenici su stvorili miša koji može jesti visokokaloričnu i masnu hranu bez straha od suvišnih kilograma ili rizika od dijabetesa.
MADISON/ZAGREB, 15. kolovoza (Hina) - Odstranjivanjem gena znanstvenici su stvorili miša koji može jesti visokokaloričnu i masnu hranu bez straha od suvišnih kilograma ili rizika od dijabetesa. #L# Istraživači, pod vodstvom profesora biokemije i nutricionista Jamesa M. Ntambija sa Sveučilištu Wisconsin-Madison, otkrili su da miševi bez gena SCD-1 mogu jesti visokokaloričnu i masnu hranu bez taloženja masnih naslaga i povećanja šećera u krvi, glavnih uzročnika dijabetesa tipa 2. Novo otkriće moglo bi voditi novom shvaćanju genetskog mehanizma koji upravlja unosom hrane i metabolizmom, te otkrićima novih lijekova za liječenje pretilosti ali i dijabetesa, tvrdi profesor Ntambi. Gen SCD-1 proizvodi enzim SCD koji kontrolira razgradnju masnoća u tijelu U studiji profesora Ntambija, biokemičara Alana Attieja, te Jeffreya M. Friedmana sa Sveučilišta Rockefeller, ističe se da miševi bez SCD-1 gena nemaju nikakve šanse postati debeli. "Željeli smo ih udebljati, no miševi bez SCD-1 gena nisu dobili na težini iako je hrana sadržavala skoro 15 posto masti. Nakon nekoliko tjedana masne hrane, miševi nisu prekomjerno akumulirali masnoću", rekao je Ntambi. Kod miševa bez SCD-1 masnoća se ne sakuplja u jetri i ostalim tkivima gdje se, u normalnim okolnostima, taloži i dovodi do zdravstvenih problema povezanih s prehranom i prekomjernom težinom. Umjesto toga, čini se da su miševi razgradili višak masnoće. To uključuje povećanu potrošnju energije i kisika, rekao Ntambi. Osim toga, ti miševi su osjetljiviji na inzulin i nemaju dijabetes. "Nakon jela raste im razina šećera u krvi, no nakon kraćeg vremena ponovno se normalizira", ustvrdio je Ntambi. Kontrolni miševi bez SCD-1 gena koji su jeli istu količinu masne hrane imali su dulje razdoblje povećanu razinu šećera u krvi. "Većina dijabetičara slično reagira na povećanu količinu masnoća. Postaju otporni na inzulin i imaju visoku razinu šećera u krvi", dodao je profesor Ntambi. (Hina) mp rb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙