MADISON/ZAGREB, 15. kolovoza (Hina) - Odstranjivanjem gena znanstvenici su stvorili miša koji može jesti visokokaloričnu i masnu hranu bez straha od suvišnih kilograma ili rizika od dijabetesa.
MADISON/ZAGREB, 15. kolovoza (Hina) - Odstranjivanjem gena
znanstvenici su stvorili miša koji može jesti visokokaloričnu i
masnu hranu bez straha od suvišnih kilograma ili rizika od
dijabetesa. #L#
Istraživači, pod vodstvom profesora biokemije i nutricionista
Jamesa M. Ntambija sa Sveučilištu Wisconsin-Madison, otkrili su da
miševi bez gena SCD-1 mogu jesti visokokaloričnu i masnu hranu bez
taloženja masnih naslaga i povećanja šećera u krvi, glavnih
uzročnika dijabetesa tipa 2.
Novo otkriće moglo bi voditi novom shvaćanju genetskog mehanizma
koji upravlja unosom hrane i metabolizmom, te otkrićima novih
lijekova za liječenje pretilosti ali i dijabetesa, tvrdi profesor
Ntambi. Gen SCD-1 proizvodi enzim SCD koji kontrolira razgradnju
masnoća u tijelu
U studiji profesora Ntambija, biokemičara Alana Attieja, te
Jeffreya M. Friedmana sa Sveučilišta Rockefeller, ističe se da
miševi bez SCD-1 gena nemaju nikakve šanse postati debeli.
"Željeli smo ih udebljati, no miševi bez SCD-1 gena nisu dobili na
težini iako je hrana sadržavala skoro 15 posto masti. Nakon
nekoliko tjedana masne hrane, miševi nisu prekomjerno akumulirali
masnoću", rekao je Ntambi.
Kod miševa bez SCD-1 masnoća se ne sakuplja u jetri i ostalim
tkivima gdje se, u normalnim okolnostima, taloži i dovodi do
zdravstvenih problema povezanih s prehranom i prekomjernom
težinom.
Umjesto toga, čini se da su miševi razgradili višak masnoće. To
uključuje povećanu potrošnju energije i kisika, rekao Ntambi.
Osim toga, ti miševi su osjetljiviji na inzulin i nemaju dijabetes.
"Nakon jela raste im razina šećera u krvi, no nakon kraćeg vremena
ponovno se normalizira", ustvrdio je Ntambi.
Kontrolni miševi bez SCD-1 gena koji su jeli istu količinu masne
hrane imali su dulje razdoblje povećanu razinu šećera u krvi.
"Većina dijabetičara slično reagira na povećanu količinu masnoća.
Postaju otporni na inzulin i imaju visoku razinu šećera u krvi",
dodao je profesor Ntambi.
(Hina) mp rb