SINGAPUR, 30. srpnja (Hina/dpa) - Više od 60.000 Singapuraca sudjeluje u najvećem istraživanju na svijetu kojemu je cilj ustanoviti može li konzumiranje sojinih proizvoda smanjiti rizik za obolijevanje od raka.
SINGAPUR, 30. srpnja (Hina/dpa) - Više od 60.000 Singapuraca
sudjeluje u najvećem istraživanju na svijetu kojemu je cilj
ustanoviti može li konzumiranje sojinih proizvoda smanjiti rizik
za obolijevanje od raka. #L#
Preliminarna istraživanja, čiji se rezultati očekuju za pet
godina, potvrdit će ili opovrgnuti prijašnje rezultate koji se
temelje na uzorku od 620 ljudi i koji su pokazali da konzumiranje
soje može smanjiti rizik za obolijevanje od raka.
Istraživači s medicinskog fakulteta Nacionalnog singapurskog
sveučilišta (NUS) pretpostavljaju da rezultati istraživanja mogu
potvrditi povezanost konzumiranja soje i smanjenja rizika za
obolijevanje od raka.
Nacionalni institut za zdravlje Sjedinjenih Američkih Država
podupire projekt u suradnji sa sveučilištem Južne Kalifornije.
Američka agencija darovala je istraživačima NUS-a prije sedam
godina 2,3 milijuna američkih dolara. Izabrani ispitanici tada su
imali između 45 i 65 godina i svi su bili Kinezi kako bi uzorak bio
homogen.
Sudionici istraživanja moraju redovito davati uzorak urina i krvi
kako bi se ustanovilo konzumiraju li doista navedenu količinu
soje.
Istraživači ispituju i parametre poput načina prehrane, vrste
posla, pušačkih navika kako bi vidjeli utječe li to na razvoj raka
ili neke druge teže bolesti.
Pretpostavlja se da izoflavonoidi iz soje mogu spriječiti rak, a
najmanje devet posto potrebne dnevne doze proteina mora biti iz
soje.
(Hina) mvr dgk