BEČ, 11. lipnja (Hina/APA) - U našoj hrani ima više štetnih sastojama nego što danas znamo, a kako pokazuju najnoviji nalazi, skandal s nitrofenom u Njemačkoj mogao bi biti tek početak.
BEČ, 11. lipnja (Hina/APA) - U našoj hrani ima više štetnih
sastojama nego što danas znamo, a kako pokazuju najnoviji nalazi,
skandal s nitrofenom u Njemačkoj mogao bi biti tek početak.#L#
Njemački toksikolog Hermann Kruse u intervjuu Austrijskoj
novinskoj agenciji (APA) tvrdi da ćemo slijedećih godina
pronalaziti sve više štetnih sastojaka u namirnicama ne budemo li
stubokom promijenili svoje onašanje. "Što se točnije bude
istraživalo, više će se i naći", veli ovaj znanstvenik.
U međuvremenu su u laboratorijima nađene čak vrlo otrovne
protupožarne tvari koje su dospjele u hranu. Izlaz iz toga može biti
samo radikalan zaokret u mišljenju o dopuštenim tvarima. Testovima
se može vrlo točno predvidjeti jesu li one štetne ako dospiju u
hranu.
Što se tiče bio-proizvoda, trebat će uspostaviti obuhvatan sustav
nadzora, makar proizvodi zbog toga i stajali nešto više. "Otrovi u
živežnim namirnicama nisu jednostavno nestali", kaže Kruse. Jedan
proizvođač dječje hrane, primjerice, naišao je na biljni otrov u
internom istraživanju svojih proizvoda. No je li taj sveobuhvatni
sustav kontrole moguć i kako, drugo je pitanje. Kako sada stvari
stoje, "čim neki proizvod kupite, postoji i rizik".
Kruse ipak smatra da je "biološka hrana ipak pravi put". Nema dokaza
o tome kakvi se sve otrovi kriju u konvencionalnoj hrani, a osim
toga "ne može se u slučaju raka utvrditi, je li uzrok genetički,
jesu li to ispušni plinovi ili je to nitrofen". "Mi i ne znamo što se
sve nalazi u konvencionalnim živežnim namirnicama."
(Hina) jb il