FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STRUČNJACI: NITROFEN BI MOGAO BITI TEK POČETAK

BEČ, 11. lipnja (Hina/APA) - U našoj hrani ima više štetnih sastojama nego što danas znamo, a kako pokazuju najnoviji nalazi, skandal s nitrofenom u Njemačkoj mogao bi biti tek početak.
BEČ, 11. lipnja (Hina/APA) - U našoj hrani ima više štetnih sastojama nego što danas znamo, a kako pokazuju najnoviji nalazi, skandal s nitrofenom u Njemačkoj mogao bi biti tek početak.#L# Njemački toksikolog Hermann Kruse u intervjuu Austrijskoj novinskoj agenciji (APA) tvrdi da ćemo slijedećih godina pronalaziti sve više štetnih sastojaka u namirnicama ne budemo li stubokom promijenili svoje onašanje. "Što se točnije bude istraživalo, više će se i naći", veli ovaj znanstvenik. U međuvremenu su u laboratorijima nađene čak vrlo otrovne protupožarne tvari koje su dospjele u hranu. Izlaz iz toga može biti samo radikalan zaokret u mišljenju o dopuštenim tvarima. Testovima se može vrlo točno predvidjeti jesu li one štetne ako dospiju u hranu. Što se tiče bio-proizvoda, trebat će uspostaviti obuhvatan sustav nadzora, makar proizvodi zbog toga i stajali nešto više. "Otrovi u živežnim namirnicama nisu jednostavno nestali", kaže Kruse. Jedan proizvođač dječje hrane, primjerice, naišao je na biljni otrov u internom istraživanju svojih proizvoda. No je li taj sveobuhvatni sustav kontrole moguć i kako, drugo je pitanje. Kako sada stvari stoje, "čim neki proizvod kupite, postoji i rizik". Kruse ipak smatra da je "biološka hrana ipak pravi put". Nema dokaza o tome kakvi se sve otrovi kriju u konvencionalnoj hrani, a osim toga "ne može se u slučaju raka utvrditi, je li uzrok genetički, jesu li to ispušni plinovi ili je to nitrofen". "Mi i ne znamo što se sve nalazi u konvencionalnim živežnim namirnicama." (Hina) jb il

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙