FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

STUDIJA: VEĆ I SAM POGLED NA HRANU U MOZGU IZAZIVA ZADOVOLJSTVO

WASHINGTON, 24. svibnja (Hina/Reuters) - Već pri samom pogledu na hranu mozak reagira sa zadovoljstvom, a zbog toga ima mnogo pretilih ljudi, tvrde znanstvenici.
WASHINGTON, 24. svibnja (Hina/Reuters) - Već pri samom pogledu na hranu mozak reagira sa zadovoljstvom, a zbog toga ima mnogo pretilih ljudi, tvrde znanstvenici. #L# "To nam pokazuje zašto su reklame za prehrambene proizvode tako uspješne i zašto u Americi imamo velikih problema s pretilošću", kazala je dr. Nora Volkow. Dobro je to što ljudi koji znaju da takvi stimulansi predstavljaju rizik, mogu svjesno blokirati djelovanje reklama, mirisa kruha u pekarni i druge stimulanse koji ljude prisiljavaju da nešto pojedu čak i kad znaju da nisu gladni. Dr. Volkow i njezini kolege pozitronskom tomografijom (PET) mozga mjerili su u 10 gladnih ispitanika razinu dopamina, glavnog neuroprijenosnika koji mozgu prenosi poruke povezane sa zadovoljstvom. "Svi su naši dobrovoljci bili normalne težine", kazala je dr. Volkow. "Pitali smo ih što najviše vole jesti i onda ih proučavali pod uvjetima u kojima nije bilo prehrambenih stimulansa. Zatim smo im pokazali njihova omiljena jela i rekli im da ih neće smjeti jesti. Pritom su njihove razine dopamina naglo skočile, što je posve normalna reakcija", dodala je. "To je očito mehanizam kojim je priroda željela osigurati da konzumiramo hranu kad nam je dostupna", misli dr. Volkow. "To je tisućljećima dobro funkcioniralo. No, sad živimo u društvu u kojem smo preplavljeni informacijama o hrani." Zbog toga je čak 60 posto Amerikanaca prekomjerne težine, a četvrtina ih je pretila, zbog čega su izloženi riziku od dijabetesa, srčanih problema i raka. Na istom su putu i populacije drugih visokoindustrijskih zemalja. (Hina) jšk dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙