ZAGREB/WASHINGTON, 21. svibnja (Hina) - Vitamin E, važan antioksidans i stanični superjunak, ove godine slavi 80. rođendan.
ZAGREB/WASHINGTON, 21. svibnja (Hina) - Vitamin E, važan
antioksidans i stanični superjunak, ove godine slavi 80. rođendan.
#L#
Godine 1922. otkrio ga je liječnik Herbert Evans, a do danas su
otkrivena mnoga njegova važna svojstva.
Američka Nacionalna akademija znanosti (NAS) preporuča odraslima
15 miligrama vitamina E dnevno i to samo u obliku alfa-tokoferola
koji se može naći u kvalitetnoj hrani.
Alfa-tokoferol oblik je vitamina E koji ljudskom organizmu
najbolje odgovara.
Studija američkog sveučilišta Tufts pokazala je da odrasli većinu
vitamina E dobivaju iz bijelog kruha, keksa i kolača, koji ga sadrže
vrlo malo, priopćilo je Američko društvo za promicanje znanosti.
Dvije kriške bijelog kruha npr. sadrže manje od miligrama vitamina
E, kao i dva keksa.
Rješenje problema leži u izboru hrane.
Najbogatiji vitaminom E u obliku alfa-tokoferola su bademi.
Samo 30 grama badema sadrži više od 7 miligrama dragocjenog
vitamina, pola dnevnih potreba. Sa samo 164 kalorije, ta količina
badema sadrži i druge važne hranjive tvari poput bjelančevina,
vlakana, nezasićenih masnoća, kalcija, cinka i magnezija.
Ostali, mnogo slabiji, izvori vitamina E su lješnjaci, avokado,
mango i kikiriki.
Kao antioksidans, vitamin E štiti stanice od oštećenja, sprječava
komplikacije kod dijabetesa, usporava starenje, smanjuje rizik
obolijevanja od raka, jača imunitet, usporava razvoj Alzheimerove
bolesti, nakupljanje LDL kolesterola u arterijama i sprječava
formiranje ugrušaka.
(Hina) zt dgk