FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VITAMIN E SLAVI 80. ROĐENDAN

ZAGREB/WASHINGTON, 21. svibnja (Hina) - Vitamin E, važan antioksidans i stanični superjunak, ove godine slavi 80. rođendan.
ZAGREB/WASHINGTON, 21. svibnja (Hina) - Vitamin E, važan antioksidans i stanični superjunak, ove godine slavi 80. rođendan. #L# Godine 1922. otkrio ga je liječnik Herbert Evans, a do danas su otkrivena mnoga njegova važna svojstva. Američka Nacionalna akademija znanosti (NAS) preporuča odraslima 15 miligrama vitamina E dnevno i to samo u obliku alfa-tokoferola koji se može naći u kvalitetnoj hrani. Alfa-tokoferol oblik je vitamina E koji ljudskom organizmu najbolje odgovara. Studija američkog sveučilišta Tufts pokazala je da odrasli većinu vitamina E dobivaju iz bijelog kruha, keksa i kolača, koji ga sadrže vrlo malo, priopćilo je Američko društvo za promicanje znanosti. Dvije kriške bijelog kruha npr. sadrže manje od miligrama vitamina E, kao i dva keksa. Rješenje problema leži u izboru hrane. Najbogatiji vitaminom E u obliku alfa-tokoferola su bademi. Samo 30 grama badema sadrži više od 7 miligrama dragocjenog vitamina, pola dnevnih potreba. Sa samo 164 kalorije, ta količina badema sadrži i druge važne hranjive tvari poput bjelančevina, vlakana, nezasićenih masnoća, kalcija, cinka i magnezija. Ostali, mnogo slabiji, izvori vitamina E su lješnjaci, avokado, mango i kikiriki. Kao antioksidans, vitamin E štiti stanice od oštećenja, sprječava komplikacije kod dijabetesa, usporava starenje, smanjuje rizik obolijevanja od raka, jača imunitet, usporava razvoj Alzheimerove bolesti, nakupljanje LDL kolesterola u arterijama i sprječava formiranje ugrušaka. (Hina) zt dgk

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙