ZLATNA GREDA, 28. ožujka (Hina) - "Belje" d. d. Mesna industrija "Darda" i Hrvatske šume predstavili su danas u Lovačkoj kući Hrvatskih šuma u Zlatnoj Gredi novi program od 28 proizvoda od divljači.
ZLATNA GREDA, 28. ožujka (Hina) - "Belje" d. d. Mesna industrija
"Darda" i Hrvatske šume predstavili su danas u Lovačkoj kući
Hrvatskih šuma u Zlatnoj Gredi novi program od 28 proizvoda od
divljači.#L#
Za beljsku mesnu industriju, nekoć poznatu i u Europi, taj je
program posebno važan, rekao je na predstavljanju direktor
Mesne industrije Zdravko Ferić.
Dodao je kako je "'Belje' prije rata imalo dio takva programa", ali
da je sada riječ o potpuno novom, velikom pogonu, gdje se može
preraditi meso divljači iz svih hrvatskih lovišta".
Govoreći o suradnji Hrvatskih šuma i Mesne industrije, mr. Pavle
Vratarić, upravitelj osječke Uprave šuma, rekao je kako samo
"lovište Podravlje - Podunavlje" može dati u preradu 50 tona
jelenskog mesa na godinu, 40 tona mesa divlje svinje i tonu mesa
srnetine". Kad se to još "kvalitetno preradi, to može bitno
utjecati na gospodarski razvoj tog područja", kazao je.
Mr. Ivan Tarnaj, voditelj Odsjeka za lovstvo Hrvatskih šuma,
istaknuo je kako je "riječ o zdravoj hrani jer se divljač prirodno
prehranjuje pa su takvi prehrambeni proizvodi prava rijetkost i
posebno su zanimljivi izbirljivu inozemnom tržištu". Samo iz
lovišta Hrvatskih šuma može se preraditi 350 tona mesa divljači na
godinu. Posebno je važno, kazao je Tarnaj, što se "tako umjesto
jeftine prodaje sirovine prodaje gotov proizvod koji se može i
naplatiti".
O marketinškom značenju slavonsko-baranjske turističke ponude
govorio je dr. Željko Turkalj, dekan Ekonomskog fakulteta u
Osijeku. Istaknuvši kako se "Slavonija i Baranja moraju jače
uključiti u hrvatsku turističku ponudu", dodao je da je pravo
bogatstvo "upravo to područje Hrvatskih šuma s prekrasno uređenim
lovačkim kućama, poput ove u središtu tikveškog lovišta, te njihova
gastronomska ponuda".
(Hina) vs vkn