BERLIN, 26. ožujka (Hina/APA) - Njemačka Inicijativa za zaštitu potrošača preporučuje da se za bojanje uskrsnih jaja koriste prirodne boje jer su zdravije od kemijskih, a njima se mogu postići i vrlo lijepi tonovi.
BERLIN, 26. ožujka (Hina/APA) - Njemačka Inicijativa za zaštitu
potrošača preporučuje da se za bojanje uskrsnih jaja koriste
prirodne boje jer su zdravije od kemijskih, a njima se mogu postići
i vrlo lijepi tonovi.#L#
Kemijski proizvedeni ekstrakti, koji se danas koriste u mnogim
domaćinstvima za bojanje jaja, sadrže pretežno azo-boje što se
dobivaju iz katrana kamenog ugljena.
Prema podacima Inicijative, takva organska bojila mogu kod ljudi
osjetljivih na alergiju izazvati kožne nadražaje, svrab, a u
najgorem slučaju čak neurodermitis ili astmu. Prilikom bojanja
jaja ta bojila prodiru kroz pore na ljusci u bjelanjak, pa se u
manjim količinama i pojedu.
Za razliku od njih prirodne su boje bezopasne. Tako se, primjerice,
od bazge mogu dobiti lijepi plavi tonovi, od korijena kurkume ili
ljuske crvenoga luka, žuta i smeđa. Da biste jaja obojili u crveno,
potreban vam je sok od cikle, a zelenu možete dobiti od špinata. U
Njemačkoj se te boje mogu kupiti u biljnim apotekama ili dućanima
zdrave hrane.
Ali kad je o uskrnim jajima riječ, nije riječ samo o šarenoj ljusci,
nego barem isto toliko i o sadržaju. Zato Inicijativa preporučuje
da se jaja kupuju od onih uzgajivača koji i kokoši uzgajaju
prirodno.
(Hina) jb il