BEČ, 15. ožujka (Hina/APA) - Ako za Uskrs želite pripaziti na razinu kolesterinaa, radije konzumirajte kokošja jaja nego čokoladna.Na razinu masnoća u krvi kolesterin iz hrane neće jače utjecati od onoga iz zasićenih masnih kiselina,
tvrdi Brigit Junghans iz njemačkog Instituta za prehrambenu medicinu i dijetetiku.
BEČ, 15. ožujka (Hina/APA) - Ako za Uskrs želite pripaziti na razinu
kolesterinaa, radije konzumirajte kokošja jaja nego čokoladna.
Na razinu masnoća u krvi kolesterin iz hrane neće jače utjecati od
onoga iz zasićenih masnih kiselina, tvrdi Brigit Junghans iz
njemačkog Instituta za prehrambenu medicinu i dijetetiku.#L#
I čokolade sadrže nezdrave zasićene, ali i manje zdrave nezasićene
masnoće. "Sve u svemu, tijelo manje trpi ako konzumirate kokošja
jaja nego ostala uskrsna jela", objašnjava Brigit Junghans.
Prema tome, i onaj tko ima visoku razinu kolesterina u krvi ne mora
se na uskrsni doručak odreći tradicionalnih kokošjih jaja. Mnogo je
zdravije smanjiti konzumiranje čokoladnih jaja, slastica i
čokoladnih bombona.
"Visok sadržaj šećera u tim slasticama dovodi do toga da gušterača
stalno izlučuje inzulin", objašnjava znanstvenica. Budući da
vrijednost šećera u krvi brzo ponovno pada na prijašnju, to stalno
dizanje i padanje izaziva umor i tromost.
Ni drugih se "grijeha" ne treba posve odreći. Primjerice, uskrsne
janjetine. No pri tome valja pripaziti da ono što uživate, "uživate
svjesno. Ništa nije opasnije od nesvjesna usputnog ića." Poslije,
naime, više uopće ne znate koliko ste toga pojeli.
(Hina) jb il