FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZS: EKOLOŠKIM POVRĆEM PROTIV SRČANOG UDARA

LONDON, 14. ožujka (Hina/dpa) - Ekološki uzgojeno povrće može prema jednom britanskom istraživanju smanjiti rizik od srčanih udara ili udara kapi.
LONDON, 14. ožujka (Hina/dpa) - Ekološki uzgojeno povrće može prema jednom britanskom istraživanju smanjiti rizik od srčanih udara ili udara kapi.#L# Povrće dobiveno ekološkim načinom uzgoja, kako izvještava britanski stručni časopis "New Scientist", sadrži u prosjeku gotovo šest puta više protuupalne supstancije - salicilne kiseline - od konvencionalno uzgojenog povrća. Biokemičar John Paterson i njegovi kolege sa Sveučilišta Strathcylde usporedo su istraživali jedanaest različitih juha od ekološkog povrća i 24 juhe od povrća uzgojena na konvencionalni način. Pokazalo se da prve sadrže u prosjeku 177 nanograma salicilne kiseline po gramu juhe, a potonje u prosjeku samo 20. Biljke proizvode salicilnu kiselinu, koje ima i u aspirinu, da bi se obranile od stresa ili bolesti. Povrće, u obradi kojega se koriste pesticidi, naprotiv, očito ne aktivira takvu zaštitu, zaključuju istraživači. Salicilna kiselina smanjuje, između ostaloga, nakupljanje krvnih pločica (trombocita) te zato smanjuje rizik od srčanih udara i udara kapi. Do sada nije postojala znanstvena potvrda za to da su ekološki uzgojeni proizvodi zdraviji od uobičajeno uzgojenih ili proizvedenih. Zato je ovo istraživanje već izazvalo pozornost britanskog Društva za zaštitu potrošača. (Hina) jb il

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙