LONDON, 14. ožujka (Hina/dpa) - Ekološki uzgojeno povrće može prema jednom britanskom istraživanju smanjiti rizik od srčanih udara ili udara kapi.
LONDON, 14. ožujka (Hina/dpa) - Ekološki uzgojeno povrće može prema
jednom britanskom istraživanju smanjiti rizik od srčanih udara ili
udara kapi.#L#
Povrće dobiveno ekološkim načinom uzgoja, kako izvještava
britanski stručni časopis "New Scientist", sadrži u prosjeku
gotovo šest puta više protuupalne supstancije - salicilne kiseline
- od konvencionalno uzgojenog povrća. Biokemičar John Paterson i
njegovi kolege sa Sveučilišta Strathcylde usporedo su istraživali
jedanaest različitih juha od ekološkog povrća i 24 juhe od povrća
uzgojena na konvencionalni način. Pokazalo se da prve sadrže u
prosjeku 177 nanograma salicilne kiseline po gramu juhe, a potonje
u prosjeku samo 20.
Biljke proizvode salicilnu kiselinu, koje ima i u aspirinu, da bi se
obranile od stresa ili bolesti. Povrće, u obradi kojega se koriste
pesticidi, naprotiv, očito ne aktivira takvu zaštitu, zaključuju
istraživači.
Salicilna kiselina smanjuje, između ostaloga, nakupljanje krvnih
pločica (trombocita) te zato smanjuje rizik od srčanih udara i
udara kapi.
Do sada nije postojala znanstvena potvrda za to da su ekološki
uzgojeni proizvodi zdraviji od uobičajeno uzgojenih ili
proizvedenih. Zato je ovo istraživanje već izazvalo pozornost
britanskog Društva za zaštitu potrošača.
(Hina) jb il