NEW YORK, 8. prosinca (Hina/dpa) - Jedite više čokolade želite li spasiti brazilske prašume, objavio je Worldwatch Institute.
NEW YORK, 8. prosinca (Hina/dpa) - Jedite više čokolade želite li
spasiti brazilske prašume, objavio je Worldwatch Institute.#L#
Ta washingtonska ekološka organizacija tvrdi da bi veća potražnja
za čokoladom, koja se proizvodi od kakaa, potaknula sadnju kakaovca
u brazilskoj atlantskoj šumi, jednoj od najugroženijih svjetskih
prašuma.
"Kakao ima velik konzervativni potencijal jer je to visokovrijedan
usjev koji se može uzgajati pod prašumskim svodom", kaže Chris
Bright, istraživač i s Radhikom Sarin koautor studije o tome da
čokolada može biti nova nada za brazilske poljoprivrednike.
Studija se zove "Kapitalističko poduzetništvo za tropske šume" i
govori o tome kako kakaovac podnosi sjenu pa poljoprivrednici neće
morati krčiti šumu.
Prema rezultatima te studije, Brazil bi mogao uzgajati,
proizvoditi i izvoziti glavne čokoladne proizvode kojima bi
spašavao šume, pojačao ruralnu zaposlenost i potrošače čokolade
pretvorio u "dijasporu atlantske prašume".
Brazil je peti proizvođač kakaa kojega proizvodi oko šest posto, od
čega osamdeset posto dolazi iz savezne države Bahie na sjevernome
dijelu brazilske atlantske prašume. Prema rezultatima studije,
kakovac se u toj regiji uzgaja u agro-sustavu poznatom kao
"cabruca" u kojem se visoka stabla prorjeđuju, a pod njima se uzgaja
kakaovac.
No studija kaže da i cabruca propada jer nema dosta mladih stabala
kojima bi se zamijenila stara kad uvenu.
(Hina) vm dgk