LONDON, 22. srpnja (Hina/Reuters) - Genetski modificirane žitarice predstavljaju vrlo malen rizik po ljudsko zdravlje i hrana dobivena od njih vjerojatno je sigurna kao i hrana od uobičajenih vrsta žitarica, zaključak je najnovije
britanske znanstvene studije.
LONDON, 22. srpnja (Hina/Reuters) - Genetski modificirane žitarice
predstavljaju vrlo malen rizik po ljudsko zdravlje i hrana dobivena
od njih vjerojatno je sigurna kao i hrana od uobičajenih vrsta
žitarica, zaključak je najnovije britanske znanstvene studije.
#L#
"Zaključujemo da su rizici po ljudsko zdravlje od genetski
modificiranih žitarica trenutačno dostupnih na tržištu vrlo mali",
navodi se u studiji koju je podržala britanska vlada.
Studija ističe kako "dosad nisu otkriveni nikakvi nepoželjni
toksični ili nutricionistički štetni učinci" tih žitarica, ali ne i
da su sve biotehnološke žitarice sigurne.
Skupina 24 znanstvenika koja je izradila "GM Science Rewiev" ističe
ipak da su potrebna dodatna istraživanja, osobito novih genetski
modificiranih vrsta koje stižu na tržište.
"Jasno je da će praznine u našem znanju i nesigurnosti postati
složenije ako se broj biljaka i novih osobina poveća", priznaju
znanstvenici predvođeni glavnim vladinim znanstvenikom Davidom
Kingom.
Studija odbacuje argumente Zelenih da će slobodnim oprašivanjem GM
žitarica i konvencionalnih vrsta nastati "superkorovi" koji će
uništiti ekosustave i izmijeniti organski uzgajane vrste.
"Nije vjerojatno da će GM žitarice izvršiti invaziju ili postati
problematične biljke", smatraju oni.
Ipak, komercijalne pogodnosti GM žitarica prošloga su tjedna u
jednoj drugoj studiji britanske vlade bile odbačene. Ta je studija
zaključila da su gospodarski razlozi za njihovo uvođenje vrlo mali,
barem kratkoročno.
(Hina) zt dgk