WASHINGTON, 26. ožujka (Hina/Reuters) - Koktel antitijela razvijenih u žumanjku kokošjih jaja mogao bi spriječiti širenje bakterija koje uzrokuju trovanje hranom zbog kojega svake godine u svijetu umiru tisuće ljudi, objavljeno je na
godišenjm sastanku Američkog društva za kemiju.
WASHINGTON, 26. ožujka (Hina/Reuters) - Koktel antitijela
razvijenih u žumanjku kokošjih jaja mogao bi spriječiti širenje
bakterija koje uzrokuju trovanje hranom zbog kojega svake godine u
svijetu umiru tisuće ljudi, objavljeno je na godišenjm sastanku
Američkog društva za kemiju.#L#
Znanstvenici kanadskog sveučilišta Alberta otkrili su da kokoši
kojima se uštrcaju patogeni koji se šire hranom, poput bakterije E.
coli, razvijaju antitijela potrebna za borbu protiv tih patogena te
da se ona skupljaju u žumanjku.
Nakon što su kokošima uštrcali niz patogena, znanstvenici su
nastala antitijela uklonili iz žumanjaka, obradili ih i zamrznuli.
Antitijela su potom pomiješali u "koktel" koji bi se, smatraju,
mogao pokazati uspješnim u borbi protiv najčešćih zaraza koje se
prenose hranom.
Testovi na čitavom nizu prehrambenih namirnica, uključujući meso,
voće i povrće, trebali bi početi za šest mjeseci, a na ljudima u roku
godine dana, najavljuju znanstvenici.
Znanstvenici istražuju i bi li se taj koktel mogao primijeniti u
različitim fazama proizvodnje mesa. Moglo bi ga se primjerice
nanositi na goveđe polovice kako bi se spriječila kontaminacija ili
dodati u meso pri pakiranju.
Zaražena hrana uzrokuje više od 76 milijuna smrtnih slučajeva na
godinu u svijetu a u SAD oko 5.000, podaci su američke vlade.
(Hina) zt vm