ZAGREB, 14. ožujka (Hina) - Hrvatska poljoprivreda i prehrambena industrija u uvjetima globalizacije i približavanja Hrvatske EU moraju postati partneri koji će se međusobno poticati jer jedino međusobnom suradnjom i uz državne
potpore Hrvatska može ostvariti bolje rezultate u tim područjima proizvodnje te postati konkurentna na međunarodnom tržištu.
ZAGREB, 14. ožujka (Hina) - Hrvatska poljoprivreda i prehrambena
industrija u uvjetima globalizacije i približavanja Hrvatske EU
moraju postati partneri koji će se međusobno poticati jer jedino
međusobnom suradnjom i uz državne potpore Hrvatska može ostvariti
bolje rezultate u tim područjima proizvodnje te postati
konkurentna na međunarodnom tržištu.#L#
U takvom su se zaključku složili sudionici foruma "Poljoprivreda i
prehrambena industrija u uvjetima globalizacije" održanom danas u
sklopu sajmova "Enogastromija i turizam" na Zagrebačkom velesajmu.
Uz ministra poljoprivrede i šumarstva Božidara Pankretića bilo je
nazočno 100-ak predstavnika prehrambene industrije, PIK-ova,
maloprodajnih trgovačkih lanaca, banaka, fakulteta,
poljoprivrednih proizvođača i drugih.
Ministar Pankretić je naglasio da u uvjetima globlizacije na
tržištu mogu opstati samo oni proizvođači koji proizvode
konkurentne proizvode. U Hrvatskoj ne treba proizvoditi sve, nego
ono što kvalitetom i konkurentnom cijenom može proći na širem
tržištu. Pri tome je spomenuo primjer uspješnog izvoza 65 tisuća
tona šećera i 200 tisuća tona žitarica, posebno kukuruza u 2002.,
koji su cijenom i kvalitetom bili prilagođeni europskom tržištu.
Hrvatska može imati uspjeha i u ekološkoj proizvodnji, voćarstvu i
vinogradarstvu. Dobre mogućnosti za izvoz, posebno vina, vidi i u
turizmu te je u tom smislu najavio i skorašnji projekt sa HGK
"Jedimo i pijmo hrvatsko".
Glavni nositelji budućeg razvoja poljoprivrede su obiteljska
gospodarstva, koja već sada čine 80 posto resursa, a koja će
poticati i ruralni razvoj u cjelini, a to ovisi i o državnim
potporama. Već sada, primjerice, svatko tko želi podignuti voćnjak
može dobiti 20 do 40 tisuća kuna nepovratnih sredstava, napomenuo
je Pankretić.
Predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac naglasio je pak
okrenutost te tvrtke međunarodnom tržištu, a dodao je i da Podravka
želi i može otkupiti svu sirovinu (voće, povrće, meso) koje joj se
ponudi na hrvatskom tržištu, pa makar i po većoj cijeni, jer upravo
to daje sigurnost i tržištu i kompaniji.
Jedan od vodećih 'malih' proizvođača voća u Hrvatskoj Mario Di
Giusti napomenuo je da će ulaskom Hrvatske u EU voćarstvo dobiti
dodatni poticaj jer unatoč visokim troškovima proizvodnje voća,
imamo jeftinu radnu snagu, a nada se i većim državnim subvencijama.
No, dodaje da ipak sve najviše ovisi o samim proizvođačima,
njihovom ulaganju u marketing i kvalitetu, a ostalim je
proizvođačima voća poručio da se povežu sa maloprodajnim
trgovačkim lancima u Hrvatskoj što osigurava i bolji plasman
proizvoda.
(Hina) tam ds