ZAGREB, 12. ožujka (Hina) - Mliječni proizvodi mijenjaju bakterijski sastav stolice i tako smanjuju opasnost od infekcija, objavili su finski znanstvenici u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition.
ZAGREB, 12. ožujka (Hina) - Mliječni proizvodi mijenjaju
bakterijski sastav stolice i tako smanjuju opasnost od infekcija,
objavili su finski znanstvenici u stručnom časopisu American
Journal of Clinical Nutrition.#L#
Mliječni proizvodi kao što su jogurt i sir te svježi voćni sokovi
štite od upale mjehura, dokazao je Tero Kontiokari sa Sveučilišta
Oulu sa suradnicima, u opsežnoj studiji u koju je bilo uključeno
više od 300 žena.
Medicinari su ispitali 139 žena koje pate od infekcije mokraćnih
putova i 185 zdravih žena, o njihov životnome stilu i prehrambenim
navikama. Pri tome se pokazalo kako je kod žena koje najmanje tri
puta tjedno jedu mliječne proizvode kao što su jogurt i sir gotovo
80 posto smanjen rizik obolijevanja od infekcije mokraćnih putova.
Dnevna doza od bar jedne čaše voćnog soka vjerojatnost te infekcije
smanjuje za više od 30 posto, zaključili su znanstvenici.
Infekcije mokraćnih putova najčešće su potaknute stolicom,
pojasnili su znanstvenici. Bakterije koje su sadržane u mliječnim
proizvodima izmjenjuju bakterijski sklop stolice te tako mogu
smanjiti rizik od infekcija. Korisni bi mogli biti i svi mliječni
proizvodi koji su proizvedeni bakterijskom fermentacijom.
Pozitivne učinke voćnih sokova znanstvenici su također sveli na u
njima sadržane antibakterijske tvari.
(Hina) kt vm