BEČ, 10. veljače (Hina/APA) - Banane, grožđe i druge namirnice bogate ugljikohidratima mogu nas usrećiti koliko i uživanje čokolade, ali se od njih kudikamo manje debljamo, pokazala je analiza njemačkog Društva za medicinu prehrane i
dijetetiku.
BEČ, 10. veljače (Hina/APA) - Banane, grožđe i druge namirnice
bogate ugljikohidratima mogu nas usrećiti koliko i uživanje
čokolade, ali se od njih kudikamo manje debljamo, pokazala je
analiza njemačkog Društva za medicinu prehrane i dijetetiku.#L#
Namirnice bogate ugljikohidratima, kažu stručnjaci, mogu nam
pomoći da popravimo raspoloženje. Riječ je uglavnom o krumpiru,
voću, sušenom voću i koštunjavom voću.
U čemu je tajna: čokolada sadrži phenilethylamin iz ploda kakaovca,
koji izaziva dobro raspoloženje, smatraju specijalisti za
dijetetiku. Bitno je pri tome djelovanje serontina, "hormona
sreće", na centralni živčani sustav.
Uživanje objeda od plodova bogatih ugljikohidratima pospješuje
unos aminokiseline u mozak koja je potrebna da bi se stvorio
serotonin. Rezultat je porast mjere dobrog raspoloženja.
Taj se rezultat može jednako tako dobro postići namirnicama koje su
obogaćene ugljikohidratima, a da pritom izbjegnete opasnost od
debljanja uživajući čokoladu.
(Hina) jb il