LONDON, 29. siječnja (Hina/Reuters) - Pržena hrana poput čipsa ili pommes fritesa sadrži akrilamid koji može uzrokovati rak u životinja, ali njegova je razina preniska da bi kod ljudi povećala rizik obolijevanja od raka, objavili su
znanstvenici u utorak.
LONDON, 29. siječnja (Hina/Reuters) - Pržena hrana poput čipsa ili
pommes fritesa sadrži akrilamid koji može uzrokovati rak u
životinja, ali njegova je razina preniska da bi kod ljudi povećala
rizik obolijevanja od raka, objavili su znanstvenici u utorak. #L#
Švedski znanstvenici izazvali su prošle godine paniku kad su u
hrani bogatoj ugljikohidratima, uključujući kekse, neke vrste
žitarica i kuhani krumpir, otkrili visoku razinu akrilamida, za
koji su pretpostavili da uzrokuje rak u ljudi. Međutim, novo
istraživanje znanstvenika s Harvardskog sveučilišta i švedskog
instituta Karolinska pokazalo je da razine akrilamida nisu tako
opasne kako se činilo.
"Javnost je bila zabrinuta zbog prvih rezultata istraživanja o
akrilamidu u hrani", kazala je dr. Lorelei Mucci. "No, ovo
istraživanje pokazuje da njegova razina u hrani nije dovoljno
visoka da bi povećala rizik obolijevanja od raka."
Akrilamid - bezbojan spoj koji se koristi u proizvodnji hrane, u
laboratorijima i za pročišćavanje vode - proglašen je kancerogenim
na temelju podataka iz istraživanja na životinjama. No, dr. Mucci
tvrdi da su doze koje su dobivale životinje tijekom istraživanja
nekoliko puta veće od onih kojima su izloženi ljudi.
"Naši podaci pokazuju da se doze akrilamida kojima su izloženi
ljudi mogu uspješno izlučiti", kazala je dr. Mucci čiju je studiju
objavio British Journal of Cancer.
Američki i švedski znanstvenici proučavali su prehrambene navike
987 pacijenata oboljelih od raka debelog crijeva, bubrega, rektuma
ili mjehura, te 500 zdravih osoba, kako bi ustanovili može li razina
akrilamida biti faktor u razvoju tih bolesti.
Dnevni unos akrilamida izračunali su na temelju podataka o unosu
hrane sa srednjom i visokom razinom akrilamida, poput prženih
krumpirića, kruha i keksa. Znanstvenici pretpostavljaju da
akrilamid nastaje prženjem ili pečenjem hrane bogate škrobom poput
krumpira, riže i žitarica.
Istraživači nisu otkrili vezu između akrilamida u hrani i rizika od
raka mjehura ili bubrega, dok su visoke razine akrilamida povezane
sa smanjenim rizikom za rak crijeva. Ipak, smanjeni rizik,
upozoravaju znanstvenici, mogao bi biti posljedica i nekih drugih
faktora.
"Znamo da akrilamid može uzrokovati rak u životinja, ali ovo
istraživanje pokazuje da je razina u hrani preniska da bi utjecala
na rizik od raka u ljudi ili da ga ljudsko tijelo na neki način može
'deaktivirati'", zaključio je sir Paul Nurse, predsjednik centra
za istraživanje raka Cancer Research UK.
(Hina) jšk dgk