HAMBURG, 28. siječnja (Hina/dpa/AFP) - Opasnost od raka uzrokovana prisutnošću akrilamida u prehrambenim proizvodima veća je nego što se dosad pretpostavljalo, izvijestio je njemački dnevnik "Bild", pozivajući se na nalaz Odbora za
zaštitu potrošača pri njemačkom parlamentu.
HAMBURG, 28. siječnja (Hina/dpa/AFP) - Opasnost od raka uzrokovana
prisutnošću akrilamida u prehrambenim proizvodima veća je nego što
se dosad pretpostavljalo, izvijestio je njemački dnevnik "Bild",
pozivajući se na nalaz Odbora za zaštitu potrošača pri njemačkom
parlamentu. #L#
Ta štetna tvar oslobađa se već i posve normalnim kuhanjem, a
stanovništvo podcjenjuje njegovu opasnost.
Direktor Instituta za farmakologiju koelnskog Sveučilišta Edgar
Schoeming upozorio je u izvješću da su za nastanak akrilamida nužni
škrob, bjelančevine i visoka temperatura.
Akrilamid nije pronađen samo u pommes fritesu i čipsu, a
znanstvenici pretpostavljaju da bi i namirnice koje sadrže manju
količinu akrilamida mogle biti opasne.
Studija koju je proveo Savezni institut za procjenu rizika pokazala
je da je, uz prehrambene proizvode te pušenje, i kozmetika jedan od
glavnih izvora akrilamida. Objavljeno je kako tu kancerogenu tvar
sadrže i u brojni kozmetički preparati, a ljudi je primaju putem
kože. Akrilamida ima u šamponima i losionima kojima je dodan
poliakrilamid, koji djeluje antistatično i pojačava stvaranje
pjene.
(Hina) kt dgk