FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: 31 milijun kuna zajma za kupnju zemljišta za županijski deponij

RIJEKA,30. prosinca 2004.(Hina) - U Rijeci je danas potpisan ugovor ozajmu od 31 milijun kuna namijenjen otkupu zemljišta za izgradnjuSredišnje županijske zone za zbrinjavanje otpada "Marišćina" u općiniViškovo.
RIJEKA,30. prosinca 2004.(Hina) - U Rijeci je danas potpisan ugovor o zajmu od 31 milijun kuna namijenjen otkupu zemljišta za izgradnju Središnje županijske zone za zbrinjavanje otpada "Marišćina" u općini Viškovo.

Ugovor su potpisali predstavnici poduzeća za gospodarenje otpadom Ekoplusa d.o.o. i Privredne banke Zagreb

Rok otplate zajma s valutnom klauzulom je pet godina, a jamstvo za otplatu osigurali su Primorsko-goranska županijska i riječka gradska uprava koje su, uz gradsko poduzeće "Čistoća", suvlasnici Ekoplusa.

Direktor Ekoplusa Edo Čandrlić iskazao je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora koji će omogućiti isplatu svih vlasnika zemljišta na Marišćini.

Najavio je da se uskoro očekuje postizanje dogovora s Općinom Viškovo o načinu ulaska u Projekt te da postoji zanimljiva mogućnost da se općinsko zemljište na Marišćini pretvori u vlasnički udjel te općine u zoni "Marišćina."

Prema utvrđenim planovima, na Marišćini bi, na površini od 42,5 hektara, bila izgrađena radna zona za prihvat i obradu otpada, odlagališni prostor za neiskoristivi dio otpada i nadzorni sustav.

Novi sustav zbrinjavanja otpada trebao bi riješiti problem odlaganja otpada u cijeloj županiji, posebice na otocima te problem "divljih" odlagališta.

Projekt će se ostvarivati u četiri faze, a u prvoj će, do polovice 2006., biti izgrađena sortirnica, kompostana i obilazna cesta od 800 metara.

Ostale tri faze bit će utvrđene naknadno, a obuhvatit će izgradnju reciklažnog dvorišta, obradu krupnog otpada, automobila, kućanskih aparata, sortiranje plastike i papira, dodatno kompostiranje.

Prema procjenama, ulaganja u prvu fazu projekta stajat će oko 15 milijuna eura.

Središnja županijska zona za zbrinjavanje otpada "Marišćina" bit će iskoristiva oko 50 godina.

Ishođenje građevinskih dozvola očekuje se do kraja 2005., a pogoni izgrađeni u prvoj fazi projekta počeli bi raditi polovicom 2007.

U sklopu projekta bit će izgrađena i cesta dužine oko 11 kilometara, koja će povezati prometno čvorište Rujevica u Rijeci s čvorištem Marčelji u općini Viškovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙