FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Mesić: Ova generacija političara ima privilegiju udružiti zemlje Europe

BEOGRAD,30. prosinca(Hina) - Hrvatska, kao i Bosna i Hercegovina iSrbija i Crna Gora, čitav jugoistok Europe sebe vidi u Europskoj unijii kako tko ostvari standarde i uvjete taj će se uključivati u tajmilenijski pothvat europskog udruživanja što je privilegija upravo ovegeneracije političara, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uintervjuu za najnoviji broj tjednika "Vreme".
BEOGRAD,30. prosinca(Hina) - Hrvatska, kao i Bosna i Hercegovina i Srbija i Crna Gora, čitav jugoistok Europe sebe vidi u Europskoj uniji i kako tko ostvari standarde i uvjete taj će se uključivati u taj milenijski pothvat europskog udruživanja što je privilegija upravo ove generacije političara, izjavio je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za najnoviji broj tjednika "Vreme".

"Tvrdim da naša generacija ima tu privilegiju udružiti zemlje Europe, to može samo naša generacija. Nijedna generacija dosad to nije uspjela, niti će buduće generacije, ako ovu propustimo, imati takvu šansu. Mi ćemo stvoriti Europu koja će udružiti sve svoje potencijale, i znanstvene i kulturne i ekonomske i vojne, jer udružena Europa će biti partner Americi, Kini i Japanu. To je važno, ali još nešto: udružena Europa isključuje rat kao političko sredstvo, jer se otvaraju granice i svaki narod će živjeti u svom kulturnom korpusu. I narodi i države ostat će to što jesu, a nacionalne manjine će biti mostovi suradnje i to je ono što će karakterizirati Europu. Manjine će biti faktor mira u Europi i tu ima mjesta za sve i zato najrazvijeniji dio Europe mora ulagati u ovaj manje razvijeni, jer što god budemo mi bogatiji, bit će bogatija i Europa", kazao je hrvatski predsjednik.

Europski put Hrvatske nema alternative i potvrđeno je ono na čemu je Hrvatska inzistirala od samog početka, da se u EU ulazi individualno, po modelu regate, napomenuo je Mesić. U svemu tome "hrvatski državni interes je da se naši građani, bez obzira koje nacionalnosti - iako se to na Srbe ponajviše odnosi - vrate svojim domovima, da mogu živjeti u sigurnosti i da mogu normalno raditi. U tome će pomoći i reforme pravosuđa koje smo započeli, ali paralelno s time treba raditi na tome da se na upravo na područjima na koje se vraćaju izbjegli građani maksimalno mora ulagati u proizvodnju i razvoj, kako bismo sutra imali potentnu privredu u kojoj će svaki čovjek imati mjesto i ulogu, da može sigurno živjeti, odgajati djecu i imati perspektivu. To je državni interes, a povratak mora biti i interes građana", kazao je Mesić.

"Kad sam došao na ovo mjesto, što zna hrvatska i šira javnost, Hrvatska je bila izolirana, nitko u nju nije dolazio, niti je bilo tko iz Hrvatske igdje bio pozivan. Na snazi je bila izolacija, koja je bila štetna i za razvoj hrvatske demokracije i za razvoj gospodarstva. Kad pogledam unazad, mislim da sam dobrim dijelom doprinio da se Hrvatska otvori, da postavi sebi neke druge ciljeve. U tih pet godina sazrijevala je demokracija, institucije su profunkcionirale i rade u skladu sa zakonom, više nema selektivnosti u primjeni zakona. Proveli smo mnoge reforme koje su dale rezultata, neke provodimo i sada nastojeći da se što brže prilagodimo Europi", rekao je hrvatski predsjednik.

Na pitanje da li je bilo i teškoća u njegovom dosadašnjem mandatu, Mesić izdvojio "situaciju kad su se vojnici, generali htjeli baviti politikom". "Morao sam munjevito reagirati i poslati ih u mirovinu i time im omogućiti da se bave politikom kao civili. Ali, s tom sam odlukom dobio i mnoge ljude protiv sebe, sve dok javnost nije shvatila da je uplitanje vojske u politički život opasno i da to vrlo lako može izbjeći kontroli, a zna se dobro što znači kad u nekoj državi vlast preuzme vojska. Ja to, kao predsjednik države, jednostavno nisam mogao dozvoliti", dodao je.

I s premijerom Ivom Sanaderom i njegovim prethodnikom Ivicom Račanom, kaže hrvatski predsjednik, ostvario je dobru suradnju. "Ove promjene, pogotovo ozbiljnu suradnju s Haaškim tribunalom, bilo je lakše provesti Sanaderu, jer da je to napravio Ivica Račan imao bi po svim trgovima demonstracije - sjećamo se onih štabova koje su vodili nekakvi Čondići i slični njemu. Iza toga je dobrim dijelom stajao HDZ, ali sad kad je HDZ preuzeo odgovornost, počeo se ponašati na jedan drugi način. Ne može se uličnim rješenjima doći do Europe. Sad postoje druga pravila odgovornosti", rekao je.

Mesić, na pitanje kakvu će politiku voditi ako pobijedi na predsjedničkim izborima, najavljuje: "I dalje ću u svojim odlukama morati procjenjivati odnos snaga i dosege tih odluka, i dalje ću provoditi svoje ovlasti iz Ustava i zakona, i dalje ću voditi politiku otvorenih vrata prema našim susjedima, jer svaki uspjeh naših susjeda i naš je uspjeh. U tom smislu vodit ću politiku usvajanja europskih standarda, a to će i našim susjedima biti poticaj da se i oni uključe u projekt europskog udruživanja i da nam to svima bude cilj".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙