FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan: u 2004. Vladina gospodarsko-socijalna politika izuzetno neuspješna

ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račanustvrdio je danas da je Vladina ovogodišnja gospodarsko-socijalnapolitika bila "izuzetno neuspješna", što ne donosi perspektivu razvojuHrvatske i boljem životu građana.
ZAGREB, 30. prosinca 2004. (Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan ustvrdio je danas da je Vladina ovogodišnja gospodarsko-socijalna politika bila "izuzetno neuspješna", što ne donosi perspektivu razvoju Hrvatske i boljem životu građana.

Račan je na konferenciji za novinare bio kritičan i prema pozitivnim gospodarskim rezultatima u ovoj godini, poput usporavanja rasta općeg i inozemnog duga te povećanja izvoza, a izrazio je zadovoljstvo povećanjem kreditnog rejtinga države rekavši kako je to rezultat rada i njegove Vlade.

Povećanje izvoza bit će kratkotrajno ako se nastavi sadašnja nerazvojna politika Vlade, a usporavanje rasta duga pokazuje da se smanjuje rast inozemnog ali istodobno povećava rast unutarnjeg javnog duga koji se, umjesto za razvoj, koristi za potrošnju i krpanje proračuna.

"Mi se nismo previše ustručavali koristiti dug u korist razvoja jer sam se plašio duga koji nije rezultat razvoja već se koristi za potrošnju i krpanje proračuna", rekao je Račan.

Dodao je kako bez razvoja i veće stope rasta ne može biti većih plaća i mirovina, pa SDP neće ublažiti kritiziranje u Vlade zbog suradnje oko pregovora s EU.

Član Izvršnog odbora SDP-a Damir Gašparović upozorio je da se krajem godine povećao broj nezaposlenih u 10 županija u odnosu na studeni 2003. Broj nezaposlenih branitelja lani je pao za 36 posto, a u ovoj godini svega 2,8 posto, unatoč proklamiranoj Vladinoj brizi za branitelje.

Rast BDP-a u drugom tromjesečju 2003. iznosio je 5,4 posto, a ove godine u istom razdoblju 3,8 posto, dok je industrijska proizvodnja pala za 3,3 posto, a proizvođačke cijene skočile za 6,3 posto.

Prvi puta od početka 2001. godine u srpnju i kolovozu je zabilježen pad građevinskih aktivnosti za 1,2 posto, rekao je Gašparović.

Račan je ponovio spremnost SDP-a na suradnju s Vladom u pregovorima s EU-om pod pretpostavkom da se utvrdi zajednička strategija i odaberu ljudi čiji mandat za sudjelovanje u pregovorima neće ovisiti o izborima.

Račan je najavio kako će SDP predložiti za to stručne ljude pod uvjetom postizanja sporazuma da pregovarači ne budu stranački ljudi.

"Nacionalni interes podrazumijeva i da se nitko poslije neće moći busati kako je više učinio, ali i da zajedno podnesemo teret pregovora", istaknuo je Račan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙