FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: Pravi su spomenici oni koji se dva puta podižu

PULA,30. prosinca 2004.(Hina) - Saborski zastupnik Damir Kajin nadanašnjoj je konferenciji za novinare u Puli, komentirajući rušenjespomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu i parafrazirajući književnikaMiroslava Krležu, rekao da su "pravi samo oni spomenici koji se dvaputa podižu".
PULA,30. prosinca 2004.(Hina) - Saborski zastupnik Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli, komentirajući rušenje spomenika Josipa Broza Tita u Kumrovcu i parafrazirajući književnika Miroslava Krležu, rekao da su "pravi samo oni spomenici koji se dva puta podižu".

Po njegovim riječima, u rušenju Titova spomenika ima i nešto dobroga, a to je, smatra on, "što je taj čin neke s lijevice natjerao da se nakon 15 godina prisjete Tita".

"Nedvojbeno je da je Tito bio najzaslužniji Hrvat prošloga stoljeća bez kojega Istra, Rijeka, Zadar i ostali dijelovi nikada ne bi bili dio Hrvatske. Da njega nije bilo, Hrvatska bi se vidjela sa zagrebačke katedrale", rekao je Kajin ocijenivši da je rušenje Titova spomenika napad na hrvatsko kulturno dobro, ali i na same temelje zajednice.

Onaj koji se služi dinamitom, dodao je Kajin, taj je terorist, a oni uvijek udaraju na same temelje zajednice. Upravo iz tog razloga Kajin smatra kako iza ovoga čina stoje vrsni profesionalci pa je zato izrazio vjeru da će aktualna vlast biti "silno motivirana da preko MUP-a pronađe počinitelje".

"Želim vjerovati da u ovom trenutku ekstremistička desnica nema uporišta u polugama vlasti što ne znači da eksponenti te iste vlasti jučer nisu hrabrili tu istu desnicu kako bi i uz njenu pomoć došli na vlast", zaključio je saborski zastupnik Damir Kajin.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Istarske županije Miho Valić smatra da se treba najoštrije suprotstaviti takvim pojavama jer je to "barbarski čin koji izaziva nemir i mržnju te zlo koje se nekad događalo" .

Župan Ivan Jakovčić ističe da je rušenje spomenika napad na jednu svjetsku baštinu, na mir i na hrvatsku državu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙