FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Poglavarstvo o izmjenama Prostornog plana i GUP-a

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvodanas je u javnu raspravu uputilo izmjene i dopune Generalnihurbanističkih planova (GUP) Zagreba i Sesveta i utvrdilo konačniprijedlog Prostornog plana Zagreba.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je u javnu raspravu uputilo izmjene i dopune Generalnih urbanističkih planova (GUP) Zagreba i Sesveta i utvrdilo konačni prijedlog Prostornog plana Zagreba.

Burnu raspravu izazvao je amandman pročelnice Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Doris Kažimir koja je predložila da se GUP-om na području Donjeg grada tj. unutar povijesne urbane gradske cjeline omogući gradnja "uz detaljne propozicije nadležnog tijela zaštite, odnosno na temelju urbanističko-arhitektonskog natječaja".

S tim se nije složila pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja Grada Anka Mrak Taritaš koja smatra da jedan Zavod ne bi trebao imati diskreciono pravo to određivati i da bi određeni parametri trebali unaprijed biti definirani (npr. visina objekta do dva kata i sl.), a ne kad se pojavi neki investitor.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić je ustvrdio kako mu je jasno da se to pitanje poteglo vezano uz gradnju zgrade Croatia osiguranja blizu Branimir centra te da bi bilo najbolje da se svi zainteresirani o tome očituju u javnoj raspravi.

"Svađu među uredima moramo presjeći", dodao je zamjenik gradonačelnice Milan Bandić, a nakon kratke stanke na zahtjev gradonačelnice Vlaste Pavić zaista je i prihvaćeno kompromisno rješenje da se iznimno može dozvoliti viša gradnja u Donjem gradu, ali uz predhodnu suglasnost nadležnog tijela zaštite.

Javno izlaganje o izmjenama GUP-a Zagreba bit će 18. siječnja na Zagrebačkom velesajmu.

Bandić i Tojčić raspravljali su se i oko prijedloga da se u GUP-u prenamjeni zemljište u Podbrežju u mješovitu stambeno-poslovnu zonu. Dok je Tojčić tvrdio da se u tijeku sudskog postupka ne smije obavljati prenamjena jer bi Grad mogao imati posljedice, Bandić je naveo da to nema veze s vlasništvom i da Grad svoje zemljište može namjeniti za ono što želi, u ovom slučaju za izgradnju stanova. Taj je slučaj došao na sud nakon poništenja natječaja o prodaji zemljišta na kojeg se uz ostale javila i tvrtka Mercator.

Gradsko poglavarstvo je preuzelo dugovanje od 156.000 kuna od Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež.

Za sanaciju pročelja crkve Sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu izdvojeno je dvjesto tisuća kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙