FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poklonici ustaškog poglavnika napali novinare

ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND)osudilo je u srijedu napad članova udruge Hrvatski domobran nafotoreportere i novinare ispred crkve u Zadru gdje se održavala misazadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.
ZAGREB, 29. prosinca 2004. (Hina) - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osudilo je u srijedu napad članova udruge Hrvatski domobran na fotoreportere i novinare ispred crkve u Zadru gdje se održavala misa zadušnica za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

"Nakon što su u utorak u Zadru ispred crkve sv. Ivana, u kojoj je služena misa, članovi udruge Hrvatski domobran verbalno i fizički napali fotoreportere i novinare koji su izvještavali o tom događaju, Izvršni odbor i Županijsko vijeće HND-a pitaju se je li time započeo otvoreni napad na slobodu medija u tom gradu?".

HND smatra da je incident samo "vrh sante nasilja, netolerancije i pritisaka na medije i novinare" u Zadru, te da su "blagonaklonost tijela javne vlasti i neadekvatno ponašanje policije ohrabrenje za nasilnike".

Stoga HND priopćenjem poziva sva tijela javne vlasti, policiju, udruge civilnog društva, stranke, sindikate i Crkvu da javno osude jučerašnji napad na novinare i fotoreportere te da "sukladno svojim ovlastima i poslanju u ime javnog dobra pozovu na toleranciju i dijalog".

Zadarska policija je u utorak izvijestila da je do izgreda došlo prije mise kada neki pripadnici Udruge Hrvatski domobran novinarima nisu dopustili ulazak u crkvu. U policiji kažu da je incident prijavila jedna novinarka, rekavši da posjetitelji mise naguravaju i vrijeđaju okupljene predstavnike medija.

Policija nije intervenirala jer su se do njezinog dolaska svi razišli.

Prema prvim informacijama u utorak, incident je počeo kada je prije mise predsjednik Udruge Željko Stipić ispred crkve uhvatio za vrat fotoreportera Večernjeg lista u Zadru Antu Pavlinovića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙