FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Skup o zaštiti manjina u SCG-u

ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - U Novom Sadu je ovih dana održanatribina o nasljeđu nedavne prošlosti i nedavnim izgredima u Vojvodinipod nazivom "Etnički incidenti i opterećenja prošlosti", izvijestilaje postaja Deutsche Welle koja navodi kako se na skupu razgovaralo i oslučaju srijemskog sela Hrtkovaca iz kojeg su početkom 90-tihprotjerivani Hrvati i Mađari.
ZAGREB, 15. prosinca 2004. (Hina) - U Novom Sadu je ovih dana održana tribina o nasljeđu nedavne prošlosti i nedavnim izgredima u Vojvodini pod nazivom "Etnički incidenti i opterećenja prošlosti", izvijestila je postaja Deutsche Welle koja navodi kako se na skupu razgovaralo i o slučaju srijemskog sela Hrtkovaca iz kojeg su početkom 90-tih protjerivani Hrvati i Mađari.

Laslo Galamboš iz Nacionalnog savjeta Mađara na skupu je naveo slučaj srijemskog sela Hrtkovaca iz kojeg su početkom 90-ih "pod palicom radikala" protjerivani Hrvati i Mađari, izvješćuje postaja. Galamboš je dodao da se u tom selu "nema hrabrosti", manjine se "i dan-danas jako plaše bilo kakvog izražavanja nacionalnih osjećaja i obilježja".

Upravo zbog negativnog iskustva u nedavnoj prošlosti na području bivše Jugoslavije sada se, u vezi s izgredima u Vojvodini, sve češće postavlja pitanje je li na djelu isti scenarij izazivanja nacionalnih sukoba, posebice zbog odsustva reakcije države, kao i zbog neodgovornog ponašanja političke elite koja "trivijalizira" incidente i svodi ih na izolirane i pojedinačne, primijetio je direktor novosadskog ureda Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

"Odsustvo reakcije države nije ništa drugo nego tiha, perfidna i prešutna potpora izgredima. Vlada je izgrede neprestano ignorirala što je dovelo do internacionalizacije pitanja", naglasio je Domonji.

Kada je riječ o manjinama, jedini način za obračun sa sablastima prošlosti poštivanje je ustava i zakona, istaknuo je na tribini izvršni direktor Centra za razvoj civilnog društva Vladimir Ilić i pozvao nevladine organizacije iz Srbije da one, "a ne susjedne države", učine pritisak na domaće vlasti koje počinju poštivati prava manjina tek pod vanjskim pritiskom, prenosi DW.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙