FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisuće ljudi odale posljednju počast ukrajinskom ministru

KIJEV, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće ukrajinskihdužnosnika i djelatnika željeznice odale su u srijedu počast ministruprometa Heorhiju Kirpi (58) koji je pronađen mrtav s prostrijelnomranom glave dan nakon što je čelnik oporbe Viktor Juščenko pobijediona predsjedničkim izborima.
KIJEV, 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tisuće ukrajinskih dužnosnika i djelatnika željeznice odale su u srijedu počast ministru prometa Heorhiju Kirpi (58) koji je pronađen mrtav s prostrijelnom ranom glave dan nakon što je čelnik oporbe Viktor Juščenko pobijedio na predsjedničkim izborima.

Vojnici su, noseći njegova odlikovanja na crvenim jastucima, predvodili procesiju do dvorane u kojoj su njegova obitelj, odlazeći predsjednik Leonid Kučma, predsjednik parlamenta Volodimir Litvin i drugi dužnosnici odali počast.

Kirpino samoubojstvo, koji je bio blizak saveznik Kučme i njegova premijera Viktora Janukoviča, šokiralo je mnoge njegove kolege koji su rekli da on nije bio čovjek koji bi digao ruku na sebe.

Dužnosnici s crvenim i crnim trakama na rukavu prolazili su u mimohodu pored otvorenog lijesa kako bi odali počast.

Ukrajinsko državno tužiteljstvo priopćilo je u utorak da je pokrenuta istragu o mogućem "prisilnom samoubojstvu" ministra prometa u njegovoj vikendici blizu Kijeva.

U priopćenju državnog tužiteljstva rečeno je da nema nikakve sumnje da je Kirpa počinio samoubojstvo, ali je ostavljena otvorenom mogućnost da je na takav čin možda bio prisiljen.

Kirpa je postao ministar prometa u srpnju u sklopu reorganizacije vlade koju je proveo dosadašnji predsjednik Leonid Kučma.

Kučma je tada osnovao jedno ministarstvo za promet i telekomunikacije, a Ukrajina se upravo pripremala za prodaju 43 posto Ukrtelekoma, nacionalne tvrtke za fiksnu telefoniju.

Kirpa je imao bliske veze s Kučmom i svojevremeno je čak spominjan kao mogući kandidat na predsjedničkim izborima koji su završili nedjeljnim ponavljanjem lažiranog drugog kruga od 22. studenoga. U međuvremenu je javno podupirao premijera Viktora Janukoviča kao predsjedničkog kandidata. Oporba ga je optuživala da je rudarima iz industrijskog grada Donjecka organizirao besplatan prijevoz do Kijeva kako bi se na javnim prosvjedima suprostavili pristašama Viktora Janukoviča.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙