FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Provodi se istraga o skrivanju Ratka Mladića

SARAJEVO,28. prosinca 2004.(Hina) - Ministar obrane Bosne i HercegovineNikola Radovanović izjavio je u utorak da je naredio provedbucjelovite istrage koja treba razjasniti tvrdnje da se bivšizapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić skrivao u objektimaVojske Republike Srpske (VRS) uz zaštitu njezinih pripadnika.
SARAJEVO,28. prosinca 2004.(Hina) - Ministar obrane Bosne i Hercegovine Nikola Radovanović izjavio je u utorak da je naredio provedbu cjelovite istrage koja treba razjasniti tvrdnje da se bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić skrivao u objektima Vojske Republike Srpske (VRS) uz zaštitu njezinih pripadnika.

Radovanović je novinarima u Sarajevu kazao da je istraga počela 21. prosinca a konačno izvješće očekuje se do 10. siječnja sljedeće godine.

"Istraga se provodi nad cijelim zapovjednim lancem, počevši od Glavnog stožera VRS", kazao je ministar obrane BiH istaknuvši da je sve pripadnike oružanih snaga te zemlje upozorio da je svako pružanje pomoći ili zaštite optuženima za ratne zločine kazneno djelo zbog kojega će se snositi stegovna ili zakonska odgovornost.

Tvrdnje o tome da se haški optuženik Ratko Mladić skrivao u bunkerima smještenim na području Han-Pijeska pod nadzorom VRS iznijeli su ranije ovog mjeseca visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown i zapovjednik vojnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general David Leakey.

Ministar Radovanović izjavio je da njemu i njegovim suradnicima do danas nisu dani dokazi koji bi potvrdili te navode i olakšali istragu.

On je kazao da je Ministarstvo obrane, postupajući po nalogu zapovjednika EUFOR-a, kompletiralo popis podzemnih objekata koji su u BiH građeni za vojne potrebe kako bi se obavila njihova provjera.

Radovanović je dodao da se u BiH nalazi 18 takvih objekata od kojih je 12 u uporabi. Osam ih se koristi za vojne svrhe, dva za civilne a još dva se koriste kombinirano.

Prema najavama generala Leakeya, većina ovih podzemnih objekata bit će nakon provjere zapečaćena kako bi se spriječila njihova daljnja zloporaba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙