FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Kobne posljedice stvaranja umjetnih država

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Irak i Jugoslavija živo pokazujukako su današnji vladari skloni zaboravljati lekcije iz prošlosti,piše povjesničar Christopher Catherwood u komentaru za londonski Timesi podsjeća da su "obje zemlje bile umjetne države koje su stvorilipobjednički saveznici na ruševinama osvojenog Otomanskog carstva urazdoblju od 1918. do 1921. godine".
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Irak i Jugoslavija živo pokazuju kako su današnji vladari skloni zaboravljati lekcije iz prošlosti, piše povjesničar Christopher Catherwood u komentaru za londonski Times i podsjeća da su "obje zemlje bile umjetne države koje su stvorili pobjednički saveznici na ruševinama osvojenog Otomanskog carstva u razdoblju od 1918. do 1921. godine".

Posljedice stvaranja Jugoslavije, ukazuje Catherwood, poznate su; nakon rojalističke diktature uslijedio je građanski rat velikih razmjera i pokolji tijekom Drugog svjetskog rata, onda je slijedila komunistička diktatura pod Titom i još okrutniji građanski rat nakon njegove smrti.

Peter Galbraith, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, imao je prilike vidjeti kako zemlja koju su stvorili saveznici propada, a nakon posjeta Iraku iznenadilo ga je koliko je onome čemu je svjedočio na Balkanu sličan isto tako umjetno stvoren Irak, zemlja koju su stvorili Britanci, piše Catherwood.

"Jugoslavija se nasilno raspala kada je moćna srpska manjina počela pokazivati svoje nacionalističke mišiće i naišla na otpor većine srpskoj vlasti. Srpski vođa, Slobodan Milošević, tada je s razornim posljedicama koristio etničke nacionalističke strahove kako bi podsticao etničke sukobe. Vidimo isti obrazac u Iraku s potencijalno identičnim kobnim posljedicama", piše Catherwood i podsjeća na složene odnose između iračkih sunita i šijita, te Kurda.

"Jugoslavija više ne postoji i meni se čini da je jedini način da se postigne mir u Iraku naći slično tripartitno federativno rješenje za šijite, sunite i Kurde", ocjenjuje Catherwood. Christopher Catherwood autor je knjiga "Winstonova ludost: Imperijalizam i stvaranje suvremenog Iraka" i "Balkan u Drugom svjetskom ratu: Britanska balkanska dilema".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙