FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Država dužna 68 milijuna kuna poticaja za duhan

POŽEGA, 27. prosinca 2004. (Hina) - Kooperantima Hrvatskih duhana,koji su ove godine ostvarili proizvodnju vrijednu gotovo 150 milijunakuna, isplaćeni su svi novci za isporučene količine duhanskoga lista,ali im je država za poticaje ostala dužna 68 milijuna kuna, kazao jedanas direktor proizvodnje Hrvatskih duhana Mirko Boić.
POŽEGA, 27. prosinca 2004. (Hina) - Kooperantima Hrvatskih duhana, koji su ove godine ostvarili proizvodnju vrijednu gotovo 150 milijuna kuna, isplaćeni su svi novci za isporučene količine duhanskoga lista, ali im je država za poticaje ostala dužna 68 milijuna kuna, kazao je danas direktor proizvodnje Hrvatskih duhana Mirko Boić.

Boić je napomenuo da ova godina nije bila naklonjena proizvođačima. Štete od tuče na duhanu iznosile su 10,7 milijuna kuna, a zbog velikih oborina prinos je bio nešto manji. Nepovoljne vremenske prilike ipak se nisu odrazile na kakvoću duhanskoga lista te će gotovo 70 posto ukupne ovogodišnje proizvodnje završiti na inozemnom tržištu - srednje Europe te SAD-u i Japanu.

S prosječnom proizvodnjom od 2.300 kilograma po hektaru, kooperanti Hrvatskih duhana isporučili su nešto više od deset milijuna kilograma duhanskog lista "Virginije" i "Berleja".

Prvi put u posljednjih sedam godina kooperanti su duhanom zasadili nešto manje površina, a razlog tomu Boić vidi u brojnim nepoznanicama vezanim uz proizvodnju, od zakonskih odredbi do poticaja. Na smanjenje proizvodnje, kažu, utjecalo je i stalno poskupljenje energenata koji su ove godine čak 40 posto bili veći nego prethodne godine.

Uskoro bi, kako se očekuje, trebalo započeti ugovaranje proizvodnje za iduću godinu, a u Hrvatskim duhanima se nadaju da će ugovoriti proizvodnju na ukupno 4.700 hektara. Kako je Hrvatska šesta u Europi po količinskoj proizvodnji duhana te u samome vrhu kada je riječ o kvaliteti duhanskoga lista, država bi, smatra Boić, iduće godine morala više stimulirati ovu proizvodnju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙