FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SPORT U 2004. GODINI - (I)

ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Sportsku 2004 . godinu obilježilesu 28. Olimpijske igre, koje su od 13. do 29. kolovoza, održane uAteni.
ZAGREB, 27. prosinca 2004. (Hina) - Sportsku 2004 . godinu obilježile su 28. Olimpijske igre, koje su od 13. do 29. kolovoza, održane u Ateni.

Na tim, četvrtim igrama na kojima su hrvatski olimpijci nastupili pod svojim obilježjima, osvojeno je rekordnih pet odličja: jedna zlatna, i po dvije dvije srebrene i brončane. S pet medalja Hrvatska je završila na 44. mjestu od 75 zemalja čiji su sportaši osvajali odličja u Ateni, a kada se broj odličja stavi u odnos s brojem stanovnika u dobi od 15 do 34 godine, Hrvatska je na visokom 16. mjestu sa 0,43 medalje na 100.000 stanovnika.

Donosimo pregled svih značajnijih uspjeha hrvatskih sportaša u 2004. godini:

--S I J E Č A NJ--

18. 1. WENGEN - Treće mjesto u slaloma za Svjetski kup osvojio je Ivica Kostelić sa 1.04 sekunde zaostatka iza Benjamina Raicha i Rainera Schoenfeldera.

18. 1. ZAGREB - Nakon Kratke i teške bolesti u Zagrebu je umro vaterpolski trener Bruno Silić (1958) koji je s hrvatskom reprezentacijom 1996. u Atlanti osvojio srebrnu medalju.

26. 1. RIO DE JANEIRO - Hrvatska vaterpolska reprezentacija izborila je nastup na Olimpijskim igrama u Ateni, nakon što je na kvalifikacijskom turniru u Rio de Janeiru bez poraza osvojila prvo mjesto.

28.1. ZAGREB - Predstavljena monografija "100 godina športa na Sveučilištu u Zagrebu: H.A.Š.K. - Mladost". Zabilježeni riječju i slikom najvažniji sportski događaji od osnutka Akademskog kluba do danas.

-- VELJAČA --

1. 2. LJUBLJANA - U susretu za treće mjesto na Europskom prvenstvu u rukometu reprezentacija Danske je u Ljubljani pobijedila Hrvatsku 31:27 (15:14). Tako je Hrvatska zauzela na kraju četvrto mjesto.

16.2. ZAGREB - Hrvatski reprezentativac i član talijanske Brescie Igor Hinić izabran je za vaterpolista godine u Hrvatskoj koju već 16. godinu zaredom priređuje dnevnik Večernji list.

27. 2. PULA - Na Europskom prvenstvu u boksu, Mario Šivolija u kategoriji do 81 kg osvojio je srebrnu, a Vedran Đipalo u kategoriji do 91 kg brončanu medalju, te su obojica tako izborili vizu za nastup na Olimpijskim igrama u Ateni

-- O Ž U J A K --

7. 2. BUDIMPEŠTA - Atletičarka Blanka Vlašić osvojila je brončano odličje u disciplini skoka uvis na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Budimpešti s preskočenom visinom od 197 centimetara.

20.3. COLLEGE STATION - plivačica Petra Banović postavila nove hrvatske rekorde u disciplinama 400 i 200 metara slobodno u 25-metarskim bazenima na prvenstvu američkih sveučilišta. U disciplini 400 slobodno isplivala je vrijeme 4:12.35 minuta, a u disciplini 4x200 metara vrijeme od 1:59.21 minuta.

-- T R A V A NJ --

2.4. ZAGREB - Održano V. Svjetsko prvenstvo u sinkroniziranom klizanju na kojemu je sudjelovalo 600 klizačica i klizača iz 23 ekipe iz 18 zemalja.

7.4. ZAGREB - Nagradu Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za životno djelo dobio novinar Vjesnika Zlatko Abramović, za pisano novinarstvo novinar Sportskih novosti Anton Samovojska, za radijsko reporter Hrvatskog radija Stanko Ružić, a za TV-novinarstvo Tomislav Cvitković sa HTV-a. Nagradu za urednika godine dobio je utemeljitelj i urednik sportskog programa Obiteljskog radija Damir Tabaković, a nagradu za snimateljski rad Mario Britvić sa HTV-a.

8.4.BRISBANE - Jedriličar Aron Lolić osvojio srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu klase "laser radial", a Daniel Mihelić brončano odličje na Svjetskom juniorskom prvenstvu klase "laser radial" koje se održavalo u Australiji.

18.4. LJUBLJANA - Gimnastičar Filip Ude osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u vježbi na tlu u konkurenciji juniora.

22.4. KIJEV - Dizač utega Nikolaj Pešalov osvojio dvije srebrne medalje u kategoriji do 69 kilograma na Europskom prvenstvu. Prvu u izbačaju sa podignuta 182.5 kilograma, te u biatlonu podignuvši ukupno 330 kilograma (147.5 u trzaju i 182.5 u izbačaju).

24.4.BEČ- Plivačica Sanja Jovanović postavila dva nova rekorda, na 50 i 200 metara leđno, s vremenom 29.44 sekunde, te s vremenom 2:15.84 minuta, popravivši vlastiti rekord (2:19.82) za gotovo četiri sekunde.

-- S V I B A NJ --

5.5. ZAGREB - 53-godišnjeg riječki ultramaratonac Stipe Leko Čip izveo pothvat neprekidnog 24-satnog trčanja po županijskim cestama od Slavonskog Broda do Zagreba. Leko je nanizao između 220 i 223 kilometra, odnosno prevalio udaljenost veću od pet maratonskih staza.

8.5. LILLEHAMMER - Taekwondaš Matija Šantić osvojio srebrno odličje u kategoriji do 67 kilograma na Europskom seniorskom prvenstvu u Norveškoj.

9.5. POZNAN - Braća Siniša i Nikša Skelin u dvojcu bez kormilara pobijedili na prvoj regati Svjetskog veslačkog kupa u Poljskoj.

9.5. DORTMUND - Boksač Stipe Drviš obranio naslov europskog profesionalnog prvaka u poluteškoj kategoriji, svladavši na bodove nakon 12 rundi izazivača Ukrajinca Konstantina Šveca.

10.5. LILLEHAMMER - Na Europskom prvenstvu u taekwondou u Norveškoj Nataša Vezmar i Mijet Filipović osvojile zlatnu, a Mići Kuzmanović brončanu medalju. Time je reprezentacija osvojila ukupno četvrto mjesto.

11.5. - MADRID - Plivačica Sanja Jovanović osvojila na Europskom prvenstvu prvu medalju za hrvatsko žensko plivanje od neovisnosti. U finalu utrke na 200 metara leđno Sanja je osvojila treće mjesto s novim rekordom 2:13.95.

13.5. SPLIT - Predstavljena knjiga "Veslanje s braćom Skelin" veslača Splitskog Gusara Siniše i Nikše Skelin. Knjiga je jedinstvena kombinacija priručnika za početnike i zbirke veslačkih fotografija, kojih je većine autor Nikša Skelin uz Ivu Pervana i druge.

15.5. ZAGREB - Nogometaši Hajduka pobjedom od 2-0 (1-0) u posljednjem kolu prvenstva protiv Varteksa osvojili peti naslov prvaka Hrvatske. Drugo mjesto zauzeo je Dinamo koji je u posljednjem kolu svladao Osijek sa 4-1. Iz lige je ispala Marsonia koja je zauzela posljednje mjesto, dok će pretposljednja Cibalia igrati kvalifikacije za ostanak u ligi.

16.5. DUBROVNIK - Vaterpolisti dubrovačkog Juga CO osvojili naslov prvaka Hrvatske nakon što su u finalu doigravanja svladali riječko Primorje EB sa 3-0 u pobjedama.

19.5. ZAGREB - Nogometaši Dinama osvajači su Kupa Hrvatske za sezonu 2003/04. U uzvratnom dvoboju finala u Maksimiru Dinamo i Varteks odigrali su 0-0, te su Zagrepčani osvojili pokal zahvaljujući pogotku u gostima u prvom dvoboju u Varaždinu 1-1.

23.5. GARMISCH-PARTENKIRCHEN - Tomislav Hohnjec osvojio naslov svjetskog prvaka u klasičnoj utrci kanua jednosjeda na Svjetskom prvenstvu divljevodaša. Hohnjec je petokilometarsku dugačku stazu prošao za 16:07.33 minute. Reprezentacija osvojila zlatnu medalju u ekipnoj konkurenciji. Kajakaši Tomislav Hohnjec, Tomislav Lepan i Igor Gojić slavili su na rijeci Loisach s vremenom 16:51.85.

23.5. HELSINKI - Mladi nogometaši Dinama osvojili drugo mjesto na Europskoj završnici Nike Premier Kupa. U finalnom dvoboju "modri" su izgubili od praške Slavije 1:2.

28.5. BORMIO - Biciklist Vladimir Miholjević (Alessio-Bianchi) u 18. etapi utrke "Giro d'Italia" u dužini od 118 kilometara, prvi stigao do najviše točke na ovogodišnjem "Giru", Passo di Gavia (2618 metara nadmorske visine), te za to ostvarenje osvojio posebnu nagradu "Cima Coppi".

29.5. BUDIMPEŠTA - Vaterpolisti riječkog Primorja EB osvojili treće mjesto na "Final Fouru" Eurolige. Primorje je u dvoboju za 3. mjesto svladalo ruski Šturm sa 9-7 nakon produžetaka.

29.5. BOVEC - Kanuist na divljim vodama Tomislav Hohnjec pobjednik je utrke spusta za Svjetski kup na rijeci Soči u Sloveniji. U istoj utrci Tomislav Lepan zauzeo je treću poziciju. posada u kanuu dvosjedu Rauš-Peček zauzela je treću poziciju na ovom natjecanju.

-- L I P A NJ --

1.6. LJUBLJANA - Reprezentativac Ivano Balić i Mađarica Bojana Radulović proglašeni su najboljim rukometašem, odnosno rukometašicom 2003. godine, u izboru časopisa World Handball Magazine i Međunarodnog rukometnog saveza (IHF).

1.6. PALO ALTO - Rekorder u bacanju kladiva Andras Haklits pobijedio je na atletskom Grand Prix II mitingu u kalifornijskom Palo Altu. Haklits je kladivo bacio 74,79 metara, čime je potvrdio B olimpijsku normu.

5.6. KARLOVY VARY - Kanuist Tomislav Hohnjec pobijedio u sprinterskoj utrci spusta na divljim vodama na natjecanju Svjetskog kupa u Karlovym Varyma. Hohnjec je u klasičnoj utrci bio drugi. Tomislav Leapan je osvojio treće mjesto. Mario Peček i Robert Rauš, nakon petog mjesta u klasičnoj utrci, u sprintu kanua dvosjeda bili su treći.

6.6. VARAŽDIN - Na finalu Kupa Hrvatske u atletici ženska štafeta zagrebačke Mladosti istrčala državni rekord na 4x100 sa 45.61 sekundi. Skakačica s motkom Ivona Jerković popravila rekord za jedan centimatar koji sada iznosi 3,71m. Tihana Ribić (11:48.35) je postavila rekord u utrci na 3.000 metara sa zaprekama?

6.6. WARNEMUNDE - U četvrtom plovu na Europskom prvenstvu "klase 470", koje se održava u njemačkom Warnemundeu, olimpijci Tomislav Bašić i Petar Cupač ostvarili svoj najbolji rezultat stigavši četvrti na cilj.

6.6. ZEMPLINSKA ŠIRAVA - Mlada šahovska reprezentacija Hrvatske pobjednik Mitropa kupa, tradicionalog momčadskog natjecanja srednjoeuropskih zemalja.

8.6. ZADAR - Košarkaši Cibone VIP novi su prvaci Hrvatske: u četvrtom susretu finala doigravanja pobijedili Zadar 82:81 i finalnu seriju dobili sa 3:1.

9.6. METKOVIĆ - Rukometaši Zagreba su u finalu završnice Kupa Hrvatske pobijedili Metković 34-26 (15-12)i osvojili svoj jedanaesti naslov pobjednika Kupa.

11.6. BERGEN - Skakačica uvis Blanka Vlašić osvojila treće mjesto na atletskom mitingu Zlatne lige u Norveškoj s preskočenih 196 cm.

15.6. SUNCHEON - Taekwondašica Martina Zubčić osvojila brončanu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

20.6. LUZERN - Braća Siniša i Nikša Skelin osvojili drugo mjesto u finalnoj utrci Svjetskog veslačkog kupa u dvojcu bez kormilara na Crvenom jezeru. Tim su rezultatom braća zauzeli i drugo mjesto u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

23.6. MILLAU - Reprezentativac Ljubomir Tomašković (48), aktualni prvak u letenju slobodnim zmajem, na 14. europskom prvenstvu u u Francuskoj smrtno stradao, jer je prilikom slijetanja udario u stablo.

23.6. RIJEKA - Na 11. ljetnim igrama mladeži Alpe-Jadran atletičari osvojili osam medalja, od toga tri zlatne, tri srebrne i dvije brončane, a plivači jednu zlatnu i jednu srebrnu, te tri brončane. Najvredniji rezultat od naših atletičara postigla je Arna Erega u utrci na sto metara prepone, koja je s rezultatom 13.63 osvojila zlatno odličje, ali i postavila novi juniorski rekord.

27.6. KIEL - Olimpijac Karlo Kuret osvojio treće mjesto u klasi "finn" na jedriličarskoj regati prve kategorije u Njemačkoj.

28.6. ZAGREB - Davor Marcelić iz Zadra najbolji je košarkaš Hrvatske za sezonu 2003/2004. u tradicionalnom 36. izboru dnevnika Sportske novosti. Marcelić je u protekloj sezoni imao najbolji prosjek ocjena - 4.3 od mogućih 5.0.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙