FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Službeni rezultati u ponedjeljak, Juščenko već slavi

ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Središnje ukrajinsko izbornopovjerenstvo objavilo je u nedjelju navečer da se prvi konkretnijiizborni rezultati s ponovljenog drugog kruga ukrajinskihpredsjedničkih izbora mogu očekivati tek u ponedjeljak.
ZAGREB, 26. prosinca 2004. (Hina) - Središnje ukrajinsko izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju navečer da se prvi konkretniji izborni rezultati s ponovljenog drugog kruga ukrajinskih predsjedničkih izbora mogu očekivati tek u ponedjeljak.

Naime, tri sata nakon zatvaranja birališta izborno je povjerenstvo prebrojalo samo dva posto listića i to uglavnom pristiglih s glasanja u inozemstvu.

Prema podacima agencija i instituta koji su nakon zatvaranja birališta proveli izlazne ankete, oporbeni lider Viktor Juščenko bit će pobjednik ponovljenih predsjedničkih izbora. Izlazna anketa kijevskog međunarodnog sociološkog instituta pokazuje da Juščenko dobiva 56.5, a kandidat vladajuće struje i aktualni premijer Viktor Janukovič 41.3 posto glasova. U anketi agencije Socisinform prednost Juščenka još je veća, 58 prema 38 posto.

Više od 37 milijuna birača bilo je pozvano da u nedjelju izaberu nasljednika predsjednika na odlasku Leonida Kučme. Radilo se o ponovljenom drugom krugu predsjedničkih izbora nakon što je Vrhovni sud zbog prijevare poništio rezultate prethodnih izbora na kojima je Janukovič bio proglašen pobjednikom.

U ponovljenom drugom krugu u nedjelju nisu zabilježene veće nepravilnosti, iako je bilo kršenja izbornog zakona", objavila je u svom privremenom izvješću nevladina organizacija Odbor ukrajinskih birača. "Možemo zaključiti da nije bio masovnih falsificiranja", izjavila je nevladina organizacija koja je rasporedila 10.000 promatrača za nedjeljne izbore.

U središtu Kijeva se nakon zatvaranja birališta okupilo oko 50.000 osoba kako bi "proslavilo pobjedu" prozapadnog kandidata Viktora Juščenka, kojeg se prema istraživanjima raspoloženja po izlasku s birališta smatraju favoritom, prenosi AFP. Prosvjednici su se narančastim maramama i zastavama, u boji oporbe, okupili na trgu Neovisnosti u Kijevu, uporištu "narančaste revolucije", gdje su skandirali "Juščenko" i "Ukrajina".

Janukovič je izjavio da će u slučaju poraza "osnovati snažnu oporbu". "Očekujem pobjedu, ali ako budem poražen, snažna oporba će biti osnovana u parlamentu", izjavio je još uvijek aktualni premijer na konferenciji za novinare u nedjelju u Kijevu. On je naglasio da će prihvatiti ili pred sudom osporavati svoj poraz tek nakon proučavanja "dokumenata o kršenjima i prijevarama".

"Svim mogućim legalnim sredstvima ćemo braniti prava naših birača", rekao je Janukovič i naglasio da žali što brojni birači nisu mogli glasati zbog amandmana na izborni zakon, koji ograničava glasanje u prebivalištu, kojeg je Ustavni sud "prekasno" u subotu poništio.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙