FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ukrajina: Protivnički tabori optužuju se za izborne nepravilnosti

DONJETSK, 26. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Pripadnici dvajusuprotstavljenih tabora angažiranih na ukrajinskim predsjedničkimizborima, onaj oporbenog političara Viktora Juščenka i drugi, proruskiorijentiranog Viktora Janukoviča, međusobno su se u nedjeljuoptuživali za izborne nepravilnosti, posebno u rusofonoj regijiDonjetsk na istoku zemlje, koja je Janukovičevo uporište.
DONJETSK, 26. prosinca 2004. (Hina/AFP) - Pripadnici dvaju suprotstavljenih tabora angažiranih na ukrajinskim predsjedničkim izborima, onaj oporbenog političara Viktora Juščenka i drugi, proruski orijentiranog Viktora Janukoviča, međusobno su se u nedjelju optuživali za izborne nepravilnosti, posebno u rusofonoj regiji Donjetsk na istoku zemlje, koja je Janukovičevo uporište.

U "trećemu krugu" ukrajinskih predsjedničkih izbora čiji je ranije održani krug poništen zbog ustanovljenih velikih izbornih neregularnosti, dužnosnik Juščenkova izbornog stožera u Donjetsku Olexandre Bakunets za France presse je izjavio kako su "birački popisi u okrugu 61 protuzakonito prošireni".

"Lokalna uprava dala mi je na uvid dodatne popise na kojima je najmanje deset tisuća imena. Provjerit ćemo ove sumnje i nastojati spriječiti da se slična stvar ne dogodi u drugim izbornim jedinicama", rekao je Bakunets. Također je dojavljeno da je u okrugu 45 u Donjetsku novinarima bio onemogućen ulazak na jedno izborno mjesto.

I Janukovičevi pristalice u Donjetsku su prijavili nepravilnosti. Oni su Juščenkove simpatizere optužili da su "kupovali birače za 150 grivnja" što je preračunato oko 25 eura.

Glasovanje se unatoč tome općenito odvija bez većih problema. Odaziv birača prilično je visok - do 15 sati po lokalnom vremenu na birališta je izišlo 55 posto od 37,1 milijuna registriranih birača.

To je otprilike jednak odaziv kao i u prvom krugu predsjedničkih izbora održanom 31. listopada, ali ipak nešto manje nego u drugom, kasnije poništenom izbornom krugu koji je održan 21. studenoga.

Izborni proces na 33,300 biračkih mjesta nadzire više od 300,000 Ukrajinaca, te oko 12,000 stranih promatrača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙