FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: Božić vraća dostojanstvo svakome čovjeku

ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - U svim katoličkim crkvama u Bosni iHercegovini misama polnoćkama obilježeno je u subotu nastupanjeblagdana Božića, a središnje misno slavlje u sarajevskoj prvostolnicikatedrali Srca Isusova po tradiciji je predvodio vrhbosanski nadbiskupkardinal Vinko Puljić.
ZAGREB, 25. prosinca 2004. (Hina) - U svim katoličkim crkvama u Bosni i Hercegovini misama polnoćkama obilježeno je u subotu nastupanje blagdana Božića, a središnje misno slavlje u sarajevskoj prvostolnici katedrali Srca Isusova po tradiciji je predvodio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Pred velikim brojem okupljenih vjernika među kojima su bili i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predsjednik Federacije BiH Niko Loznačić te hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić, kardinal Puljić u svojoj je propovjedi podsjetio kako je Božić blagdan koji svim vjernicima pruža istinsku radost jer svakome čovjeku vraća njegovo dostojanstvo.

"Božić je svjetlost koja je u mrklini obasjala čovječanstvo i zato mu se tako radujemo", kazao je vrhbosanski nadbiskup zaželjevši pritom da se napokon u cijelome svijetu prestane liti krv i širiti mržnja.

Posebne misli u božićnoj noći, kako je kazao kardinal Puljić, valja uputiti djeci za koju treba činiti sve kako bi ih se učinilo valjanim ljudima.

Iste poruke uputio je mladima zaželjevši da nađu svjetlost koju Isus daje a riječi ohrabrenja namijenio je i roditeljima, bolesnima te beznadnima kojima u dane Božića valja vratiti nadu u život.

Posebnu poruku kardinal Puljić uputio je onima koji su započeli novi život izvan rodnoga kraja što su ga napustili zbog rata i nesigurosti.

"Ne zaboravite svoj kraj, svoj zavičaj", kazao je Puljić u propovijedi.

Obilježavanje Božića u BiH ove godine ostat će zapamćeno i po tome što je prvi puta nakon okončanja rata u toj zemlji 1995. godine u povodu ovog blagdana sveta misa služena i u Srebrenici u kojoj danas postoji tek mala katolička zajednica koja okuplja jedva dvadesetak osoba starije dobi.

Misu u kapelici podignutoj na razvalinama franjevačkog samostana iz 14. stoljeća predvodio je fra Marko Oršolić, član franjevačke redovničke provincije Bosne Srebrne, koji je na tu zamisao došao kako bi potaknuo na razmišljanje o pomirenju kao preduvjetu trajnog mira u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙