FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nizozemci zamoreni amerikanizacijom Božića

ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Većina Nizozemaca toliko jezamorena rastućom komercijalizacijom i amerikanizacijom Božića teobiteljskim obvezama koje im blagdan stvara da je sklona prihvatitiprijedlog po kojem Božić ne bi trebalo slaviti baš svake godine, akobi im i dalje ostala dva slobodna dana, pokazalo je nedavnoispitivanje javnog mnijenja marketinške agencije Trendbox izAmsterdama.
ZAGREB, 20. prosinca 2004. (Hina) - Većina Nizozemaca toliko je zamorena rastućom komercijalizacijom i amerikanizacijom Božića te obiteljskim obvezama koje im blagdan stvara da je sklona prihvatiti prijedlog po kojem Božić ne bi trebalo slaviti baš svake godine, ako bi im i dalje ostala dva slobodna dana, pokazalo je nedavno ispitivanje javnog mnijenja marketinške agencije Trendbox iz Amsterdama.

Osam od deset ispitanih smatra da je Božić u Nizozemskoj postao "previše komercijalan", dok 65 posto ispitanih drži da blagdani imaju sve više američkih obilježja, odnosno da tradicionalne blagdanske običaje zamjenjuju globalizacijom uvedeni američki. Da je trend amerikanizacije Božića sve uočljiviji govori i podatak kako je 2003. u Nizozemskoj na njega upozoravalo šesto posto manje ispitanih.

Za 36 posto ispitanih Božić nameće "previše" obiteljskih obveza, a pet od deset Nizozemaca smatra kako su pripreme za Božić zamorne i da oduzimaju previše vremena, piše u svom najnovijem izdanju nizozemski tjednik na engleskom "The Hague Times".

Pedest i dva posto ispitanih sigurno neće ići u crkvu za Božić, a 10 posto ih nije sigurno hoće li prisustvovati božićnim misama.

Samo pet posto od onih koji obično ne idu u crkvu, planiraju sudjelovati na božićnim službama.

Ispitivanje među 500 osoba, koje čine reprezantativni uzorak nizozemskog društva, također je pokazalo da se 83 posto anketiranih slaže s prijedlogom da "što se mene tiče, Božić i ne treba slaviti svake godine, sve dok budemo dobivali dva slobodna dana".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙