FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Primus banci ukinuta dozvola za rad

ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačka Primus banka, kojoj jeSavjet Hrvatske narodne banke jučer oduzeo dozvolu za rad, marginalnaje banka na hrvatskom bankarskom tržištu s tek 0,11 posto udjela uukupnoj aktivi, te prestanak njezinog rada neće utjecati na bankovnisustav, a njezini komitenti neće ostati bez svojih sredstava.
ZAGREB, 23. prosinca 2004. (Hina) - Zagrebačka Primus banka, kojoj je Savjet Hrvatske narodne banke jučer oduzeo dozvolu za rad, marginalna je banka na hrvatskom bankarskom tržištu s tek 0,11 posto udjela u ukupnoj aktivi, te prestanak njezinog rada neće utjecati na bankovni sustav, a njezini komitenti neće ostati bez svojih sredstava.

Postojeća imovina te banke dovoljna je da se isplate sve štediše, ističu iz Hrvatske narodne banke navodeći da je Primus banci dozovola oduzeta zbog nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju, pri čemu je njen većinski dioničar koristio banku za vlastito financiranje.

Banka stvara operativni gubitak od prosječno milijun kuna mjesečno, tako da bi nastavak rada značio samo stvaranje novih gubitaka, te mogao dovesti do toga da imovina banke ne bude dovoljna za pokriće svih obveza. Imajući u vidu te činjenice Savjet HNB-a oduzeo joj je odobrenje za rad.

Nakon oduzimanja dozvole za rad, slijedom zakonskih odredbi Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka imenovat će likvidatora banke koji će voditi brigu o izmirenju obveza prema vjerovnicima u skladu s planom i dinamikom unovčenja imovine banke.

Aktiva Primus banke sredinom rujna je iznosila 230,7 milijuna kuna, štedni i oročeni depoziti iznose 180,2 milijuna kuna, osigurana je štednja 156,4 milijuna kuna. Banka ima 51 zaposlenika i sedam poslovnica.

Kao Primus banka d.d. posluje od prosinca 2002., nakon što je Hypobanka Zagreb pripojila prvu Obrtničku štedionicu i promjenila tvrtku u "Primus banka". Većinski vlasnik banke je Siegfried Einhellig.

Problemi te banke traju već više godina, a HNB joj je više puta davala rokove za otklanjanje nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju, što međutim nije učinjeno.

Primus banka, navode iz HNB-a, nije izdvajala propisanu obveznu rezervu, nije održavala potrebnu deviznu pokrivenost, nije povećala jamstveni kapital do potrebne razine niti smanjila izloženost prema većinskom dioničaru. Uz to, HNB-u je dostavljala netočna financijska izvješća.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙