FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Ekonomska politika ne smije dovesti do smanjenja socijalnih prava

ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Poželjna ekonomska politika nesmije se zasnivati na smanjivanju socijalnih prava hrvatskih građana,zato neću podržati ekonomsku politiku koja se pokušava voditi bezkonsenzusa i socijalnog partnerstva, izjavio je u utorak predsjednikdržave Stjepan Mesić.
ZAGREB, 21. prosinca 2004. (Hina) - Poželjna ekonomska politika ne smije se zasnivati na smanjivanju socijalnih prava hrvatskih građana, zato neću podržati ekonomsku politiku koja se pokušava voditi bez konsenzusa i socijalnog partnerstva, izjavio je u utorak predsjednik države Stjepan Mesić.

Predsjednik Mesić istaknuo je na prijemu za državne dužnosnike u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana u Uredu Predsjednika da se ekonomska politika, osim na gospodarskom razvitku, porastu proizvodnje i izvozu, mora temeljiti na socijalnoj osjetljivosti te osigurati "socijalnu koheziju hrvatskog društva".

Ekonomska politika, dodaje, ne smije se zasnivati na pokušaju zamrzavanja plaća i ubrzane privatizacije javnih usluga te "radikalne degradacije zdravstvene zaštite i ugrožavanja prava osjetljivih društvenih skupina.

"Zalažem se za europski model socijalno-tržišnog gospodarstva, a sve reforme moraju se temeljiti na društvenom dogovoru te jačanju socijalne kohezije hrvatskog društva", rekao je Mesić.

Pred hrvatskom Vladom, napominje, stoje ozbiljne zadaće, osobito u pogledu stvaranja pretpostavki za gospodarski razvoj i socijalni napredak, a, ističe, Vlada je odgovorna i za suradnju s Haškim sudom, te nastavak suradnje sa susjednim državama u cilju trajnog stabiliziranja šire regije.

"Ovo nisu lagani zadaci, ali vjerujem da ih uz potporu u Hrvatskom saboru Vlada može i mora ispuniti", rekao je Mesić.

Naglasio je da Hrvatska već četvrtu godinu za redom bilježi gospodarski rast, ali da je tempo napretka takav da svi ne mogu biti zadovoljni, zbog čega je, kaže, nužno izraditi razvojnu strategiju te politiku "re-industrijalizacije" zemlje na osnovama novog razvitka i tehnologija.

"Ekonomska politika mora poticati otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se povećao udjel zaposlenih u aktivnom stanovništvu sa sadašnjih 52 na 65 posto. Samo na takvim osnovama mogu se riješiti svi ključni gospodarski i socijalni problemi hrvatskih građana", ustvrdio je.

Predsjednik Mesić istaknuo je da je u 2004. nastavljen razvitak demokracije i demokratskih odnosa, da je Hrvatska nastavila utvrđivati stabilan vanjskopolitički položaj i ugled, te voditi aktivnu vanjsku politiku u suradnji s državama u regiji.

Podsjetio je da je Hrvatska u ovoj godini postala kandidat za Europsku uniju, da se nastavljaju pripreme za ulazak u NATO.

Nastavljeno je, kaže Mesić, i jačanje demokratskih institucija u političkim odnosima, ali uz dosta problema, posebno zbog brojnih političkih afera, no one su se, ističe, redom rješavale demokratskim sredstvima u institucijama političkog sustava.

"Stoga i njihov krajnji učinak ne mora biti isključivo negativan ako iz njih izvučemo prave pouke", rekao je.

Mesić je napomenuo da Hrvatsku u idućoj godini čekaju novi izazovi i značajne odluke, da treba odgovorno i odlučno početi pristupne pregovore za EU, uz ispunjavanje svih traženih uvjeta, te nastavak reforme pravosuđa i ostalih državnih institucija.

"Sve to neće biti lako jer stanje u međunarodnim odnosima nije jednostavno", kazao je, najavivši da će Hrvatska i dalje ustrajati na "principijelnom stajalištu" što se tiče intervencije u Iraku te u tome slijediti politiku EU.

Istodobno, dodaje Mesić, Hrvatska će održavati sadašnje vrlo dobre odnose sa SAD-om te ih i dalje unaprjeđivati.

Zaželivši svim građanima Hrvatske čestit Božić i uspješnu Novu godinu, Mesić je poručio da u ovim blagdanskim danima svi mogu pozitivno gledati na proteklu godinu, a s još više samoupouzdanja na iduću.

Na prijemu u Uredu Predsjednika nazočili su predstavnici Vlade i Sabora, lokalnih vlasti, političkih stranaka, te vjerski dostojanstvenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙