FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zaljevske države traže sudjelovanje svih Iračana na izborima

MANAMA, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Države u Perzijskomzaljevu koje vode suniti, zabrinute zbog rasta šijitske moći u Iraku,pozvale su u utorak Sjedinjene Države da osiguraju sudjelovanje svihvjerskih i etničkih skupina na izborima idućeg mjeseca na kojima bimogli pobijediti šijiti.
MANAMA, 21. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Države u Perzijskom zaljevu koje vode suniti, zabrinute zbog rasta šijitske moći u Iraku, pozvale su u utorak Sjedinjene Države da osiguraju sudjelovanje svih vjerskih i etničkih skupina na izborima idućeg mjeseca na kojima bi mogli pobijediti šijiti.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Bahrein strahuju da bi njihovo šijitsko stanovništvo moglo zatražiti veća politička prava ako na iračkim parlamentarnim izborima 30. siječnja pobjedu odnesu većinski šijiti.

Također su zabrinuti da bi se islamistička pobuna iz Iraka mogla preliti u naftom bogati Perzijski zaljev koji se već bori s valom militantnog nasilja, odnosno sa simpatizerima čelnika al-Qaide, Osame bin Ladena.

"Nadamo se da SAD učinkovito rade s Ujedinjenim narodima i međunarodnom zajednicom kako bi omogućili da cijeli irački narod, iz svih vjerskih sljedbi, sudjeluje u političkom procesu koji je predstavljen u održavanju izbora", priopćilo je Vijeće za suradnju u Zaljevu (GCC).

"Vijeće ponovno daje svoju potporu narodu Iraka i ponovno odbacuje sve što bi moglo dovesti do podjele Iraka ... i poziva na okončanje stranog miješanja u unutarnja pitanja", navodi se u priopćenju koje je GCC objavio nakon dvodnevnog summita.

Predstavnici na summitu izjavili su da se pod "stranim miješanjem" mislilo na šijitski Iran, koji je Washington optužio za uplitanje u poslove svog zapadnog susjeda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙