FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan pristaje odmah na bezuvjetan prekid sukoba

KARTUM, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Sudanske su vlasti unedjelju izvijestile kako će odmah i bezuvjetno prekinutineprijateljstva u području Darfura te su pozvale UN i Afričku uniju(AU) da od pobunjenika zatraže da naprave isto.
KARTUM, 19. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Sudanske su vlasti u nedjelju izvijestile kako će odmah i bezuvjetno prekinuti neprijateljstva u području Darfura te su pozvale UN i Afričku uniju (AU) da od pobunjenika zatraže da naprave isto.

Sudanski ministar vanjskih poslova Mustafa Osman Ismail je nakon hitnog sastanka sa zapadnim diplomatima, dužnosnicima UN-a i AU-a novinarima rekao kako se još nije razgovaralo o povlačenju vojnika iz gradova što su ih vladine snage preuzele od pobunjenika. "Odmah ćemo obavijestiti naše snage u Darfuru da hitno prekinu napade i odgovorit ćemo samo ako bude napadala druga strana", kazao je Ismail.

Dužnosnici Afričke unije Sudanu su u petak dali 24-satni rok do subote navečer da prekine s napadima ili će slučaj predati u nadležnost UN-ova Vijeća sigurnosti, no sukobi su nastavljeni i u nedjelju ujutro.

Ismail je izjavio kako su vladine snage poštovale zadani rok, no kako su pobunjenici ponovno krenuli u napad, vojska je morala odgovoriti i protjerati ih do grada Labada koji je sada u rukama vojske. Predstavnik pobunjenika na mirovnim pregovorima održanim u nigerijskom glavnom gradu Abuji kazao je kako zahtjev Kartuma neće ozbiljno shvatiti jer je vlada i prošli tjedan dala slična obećanja, ali ih nije održala.

"Jedno govore, a drugo rade. Ako misle ozbiljno neka prekinu napade. Njihova su obećanja neistinita, sada ih više ne prihvaćamo, od sada želimo konkretne korake", rekao je glasnogovornik Pokreta za pravdu i jednakost Ahmed Adam.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙