FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za subotu 18. prosinca

ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasubotu, 18. prosinca
ZAGREB, 18. prosinca 2004. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za subotu, 18. prosinca

ZAGREB- Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Miomir Žužul razgovarat će s novinarima povodom određivanja 17. ožujka 2005. za početak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (12.00 sati, Ministarstvo vanjskih poslova RH - Trg Nikole Šubića Zrinskog 7, Mali salon) .

Hina će u subotu emitirati dva dulja teksta:

ZAGREB- Dioksin je jedan od najopasnijih otrova, vrlo je štetan za čovjeka i okoliš, a od njega je, kako upozoravaju neki znanstvenici, štetniji samo nuklearni otpad. Dioksini su organski spojevi iz skupine polikloriranih ugljikovodika. Najopasniji među njima skriva se iza kompliciranog naziva 2,3,7,8-tetraklorodibenzo-p-dioksin, ili jednostavnije: TCDD.

Dosad je identificirano 419 vrsta spojeva srodnih dioksinu, ali samo 30 se smatra toksičnima. (Od dioksina je štetniji samo nuklearni otpad, 57 redaka)

ZAGREB - 'Veliki' slučajevi trovanja dioksinom, vrlo otrovnim organskim spojem koji može uzrokovati nekoliko oblika karcinoma, poremećaj imunološkog sustava, defekte novorođenčadi ili promjene na koži (takozvane klorne akne), kakve se mogu vidjeti na licu ukrajinskoga predsjedničkog kandidata Viktora Juščenka, u svijetu se bilježe već posljednjih 40-ak godina.

Jedan od najvećih i najtežih slučajeva trovanja dioksinom dogodio se u ljetu 1968. u zapadnom Japanu kada se pojavila bolest sa simptomima sličnim klornim aknama, što je upućivalo na trovanje hranom. (Slučajevi trovanja bilježe se već 40 godina, 43 redaka)

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Damir Margetić

Prije podne: Darko Vlahović

Poslije podne: Duška Gerić Koren

Večer: Domagoj Janković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙