FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD RAZVIJA PLAN ZA KONTROLU TERETA NA SVOJIM GRANICAMA

WASHINGTON,17. prosinca(Hina) - Sjedinjene Države moraju što bržeuvesti moderne radijacijske detektore u zračnim i morskim lukama i nagraničnim prijelazima kako bi spriječile teroriste da iskoristeteretni promet da prokrijumčare oružje masovnog uništavanja u SAD.
WASHINGTON,17. prosinca(Hina) - Sjedinjene Države moraju što brže uvesti moderne radijacijske detektore u zračnim i morskim lukama i na graničnim prijelazima kako bi spriječile teroriste da iskoriste teretni promet da prokrijumčare oružje masovnog uništavanja u SAD.

Dužnosnici američkog ministarstva domovinske sigurnosti objavili su u četvrtak nacrt strategije sigurnosti tereta u kojoj stoji da je najvažniji cilj presretanje oružja masovnog uništavanja na američkim granicama.

Ministarstvo već raspoređuje naprednu radijacijsku tehnologiju u američkim teretnim lukama za međunarodni promet kojom se vrši kontrola tereta radi otkrivanja krijumčarenja, uključujući oružje, rekao je ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge na sastanku u Washingtonu posvećenom sigurnosti tereta.

Ministarstvo radi i na postupcima za utvrđivanje visokorizičnih tereta te razvijanju sigurnih pečata i senzora za zaštitu od neovlaštenog diranja kontejnera koji ulaze u SAD, rekao je on.

Obavještajna izvješća ukazuju da nije vjerojatno da bi teroristi iz inozemstva slali oružje masovnog uništavanja u kontejnerima, rečeno je u nacrtu dokumenta.

Međutim, učestalost krijumčarenja i teške posljedice mogućeg napada kemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim oružjem navele su ministarstvo domovinske sigurnosti da zaključi kako mora učiniti više da spriječi teroriste da upotrijebe legalne terete za takav napad.

Više od 20.000 kontejnera prođe dnevno kroz američke luke, a ministarstvo sada koristi samo ad hoc mjere za zaštitu tereta, rekao je Ridge.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙