FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: Sastanak čelnika EU još uvijek u tijeku

ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici 25 zemalja Europske unije,koji u četvrtak predvečer započeli svoj summit u Bruxellesu, jošuvijek se nalaze na radnoj večeri tijekom koje bi trebali donijetiodluku o datumu pokretanja pristupnih pregovora s Hrvatskom iTurskom.
ZAGREB, 16. prosinca 2004. (Hina) - Čelnici 25 zemalja Europske unije, koji u četvrtak predvečer započeli svoj summit u Bruxellesu, još uvijek se nalaze na radnoj večeri tijekom koje bi trebali donijeti odluku o datumu pokretanja pristupnih pregovora s Hrvatskom i Turskom.

Pred europskim čelnicima našao se prijedlog zaključaka usuglašan u ponedjeljak na Vijeću ministara da se pregovori s Hrvatskom otvore navjerojatnije u travnju, pod uvjetom da suradnja s Haškim sudom bude potvrđena.

Međutim, nekoliko sati prije summita, na skupu čelnika Europske pučke stranke, premijeri deset zemalja članica EU-a zauzeli su se za bezuvjetan datum početka pregovora s Hrvatskom.

"Neuvjetovani datum za početak pregovora od strane Europskog vijeća, kao što je to već spomenuto u 'ranu 2005', od posebne je važnosti ne samo za Republiku Hrvatsku, nego i za čitavu jugoistočnu Europu", kaže se izjavi čelnika Europske pučke stranke, krovne organizacije europskih demokršćanskih i narodnjačkih stranaka.

Za takav zaključak glasovali su premijeri Jan-Peter Balkenende (Nizozemska), Silvio Berlusconi (Italija), Mikulaš Dzurinda (Slovačka), Lawrence Gonzi (Malta), Janez Janša (Slovenija), Aigars Kalvitis (Latvija), Kostas Karamanlis (Grčka), Juhan Parts (Estonija), Pedro Miguel Santana (Porgugal) i Wolfgang Schuessel (Austrija). Na posljednjem sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, Nizozemska i Italija, bile su, prema neslužbenim izvorima, na strani onih zemalja, koje su inzistirale da se početak pregovora uvjetuje punom suradnjom s Haškim sudom.

Međutim, za odluku je potreban konsenzus svih 25 zemalja članica.

Inače, za europski summit u Bruxellesu akreditirano je 13 hrvatskih i 283 turskih novinara koji iščekuju odluku o početku pregovora njihovih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙