FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori Hrvatska-EU najvjerojatnije u travnju

BRUXELLES, 13. prosinca 2004. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća EU-aBernard Bot izjavio je u ponedjeljak navečer da će Hrvatskanajvjerojatnije moći započeti pristupne pregovore s EU-om u travnjudogodine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom.
BRUXELLES, 13. prosinca 2004. (Hina) - Predsjedatelj Vijeća EU-a Bernard Bot izjavio je u ponedjeljak navečer da će Hrvatska najvjerojatnije moći započeti pristupne pregovore s EU-om u travnju dogodine, bude li u potpunosti surađivala s Haškim sudom.

"Pripremamo kazati Hrvatskoj da pregovori mogu početi po svemu sudeći u travnju sljedeće godine, ali ona mora u potpunosti surađivati s Haškim sudom", rekao je Bot, nizozemski ministar vanjskih poslova, na konferenciji za novinare. Dometnuo je da će procjenu hrvatske suradnje s ICTY-em izvršiti Vijeće EU-a. Procjena će se temeljiti na "izvješćima koja ćemo dobiti iz raznih izvora", ali, "naravno, najprije ćemo čuti što nam o tome ima reći Haški sud", rekao je Bot.

Bot je rekao da će konačnu odluku o datumu u petak donijeti Europsko vijeće, šefovi država ili vlada EU-a, a da su ministri danas samo ispitivali razne mogućnosti.

Upitan da li je ožujak sljedeće godine još uvijek u igri za početak pregovora, Bot je rekao da je "iz tehničkih razloga vjerojatniji travanj". Nešto ranije, iz diplomatskih izvora, ožujak se spominjao kao mjesec kada bi pregovori trebali započeti.

Bot je izrazio očekivanje da će Hrvatska vlada učiniti sve što može u pogledu suradnje s Haškim sudom. "Pretpostavljam da će hrvatska vlada učiniti sve što može kako ispunila ono što mi zovem puna suradnja", rekao je Bot.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙